Ukrasi u okolišu

Zanimljiva ideja: Stari kotač postao stalak za cvijeće

Željko Malnar

Specifični cvjetno-baštinski sadržaji mogu se pronaći u gotovo svakom goranskom naselju, jer dobre volje i ideja Goranima očito ne nedostaje



PREZID Prolazeći pojedinim naseljima u čabarskom kraju često se puta znamo susretati s raznim idejama kojima se služe vlasnici stambenih objekata kako bi ukrasili svoj okoliš. Mnoge od njih u sebi sadrže ne samo autohtonost, već i povezivanje cvijeća s baštinom predaka. Jedan takav slučaj nedavno smo zabilježili i Prezidu u Goranskoj ulici, gdje je vlasnik tamošnjeg objekta iskoristio stari kotač zaprežnih kola kojima se nekada možda koristio njegov predak, obnovio ga i uz malo truda nastao je specifičan stalak za cvijeće.


Vlasnik je na ovaj način dokazao da se na jednom mjestu lijepo mogu uklopiti baštinski sadržaji i ljepota cvijeća. A nedaleko ovog kotača – stalka za cvijeće cijeli jedan zid stambenog objekta prekriven je vazama sa cvijećem kao nijemim svjedokom što se sve može učiniti ako se želi imati lijep i oku dojmljiv izgled okoliša.


Takvih primjera ima mnogo u našem kraju. Tko prigodom prolaska kroz pojedina naselja posveti malo više pažnje izgledu okoliša, lako će se uvjeriti što se sve može uraditi ako se ima malo dobre volje i obilje ideja.




Tako se u Gerovu primjerice može vidjeti stari bicikl prepun cvijeća, u Smrečju male tačke s cvijećem, negdje su to stara kolica s ikebanom ili možda neki drugi baštinski predmet, koji ovako ukrašen cvijećem pokazuje ljubav vlasnika prema cvijeću i baštini ali i želju da se novim sadržajima oplemeni okoliš u kojem žive. Ideja ne nedostaje a u gotovo svakom, većem ili manjem naselju mogu se pronaći specifični cvjetno-baštinski sadržaji.