Projekt energetske obnove

Vrtić kao nov: Prostor pun topline i djeci i tetama u Vrbovskom najljepši dar

Marinko Krmpotić

Uz financijsku potporu dvaju ministarstava, obavljena je potpuna izmjena vanjske stolarije, uređena je fasada te ugrađeni kolektori za toplu vodu. Uz to, Grad je iz svog proračuna osigurao oko 250.000 kn za niz poslova unutar zgrade kojima su znatno podigli standard rada i boravka u vrtiću



VRBOVSKO Projekt energetske obnove Dječjeg vrtića Bambi u Vrbovskom jučer je kraju priveden prigodnom tiskovnom konferencijom na kojoj su predstavnici Grada Vrbovskog i izvođača radova prezentirali učinjeno.


Ukupna ulaganja u obnovu i uređenje vrtića iznose 624.126 kuna, pri čemu je sam projekt energetske obnove vrijedan 534.477 kuna, od kojih su 75 posto osigurali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost) te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a, a s 25 posto sudjelovao je Grad Vrbovsko iz čijeg je proračuna uloženo još i dodatnih 107.166 kuna za uređenje vrtića, točnije soboslikarske radove, uređenje nadstrešnice i drvene lamperije, bojenje vanjske ograde, zamjenu 16 vrata u objektu te ugradnju energetski učinkovite LED rasvjete. Gradonačelnik Dražen Mufić napominje da su poslovi na obnovi zgrade vrtića krenuli još 2013. godine izmjenom dotrajalog krovišta.


Dodatni standard


– Nakon toga smo napravili svu potrebnu dokumentaciju i uspješno se kandidirali za projekt energetske obnove u okviru kojeg smo uz finacijsku potporu spomenutih ministarstava realizirali poslove potpune izmjene vanjske stolarije, uređenja fasade te ugradnju kolektora za toplu vodu. Uz to, mi smo iz vlastitog proračuna osigurali sredstva za niz poslova unutar zgrade vrtića pa smo iz gradskog proračuna ukupno uložili oko 250.000 kuna na poslove kojima smo znatno podigli standard rada i boravka u ovoj predškolskoj ustanovi – rekao je gradonačelnik Dražen Mufić, a Dijana Tkalčević, ravnateljica Dječjeg vrtića Bambi, ističe da su i djeca i odgojiteljice iznimno zadovoljni učinjenim poslom.




– Zaista sve djeluje kao da smo u potpuno novom prostoru, a sve te promjene poslužile su nam da djecu tijekom trajanja radova podučimo mnogočemu vezanom uz zaštitu prirode i okoliša te pravilnom korištenju energije, pri čemu je itekako korisno da djeca ovih dana i sama osjete kako je nakon svih tih radova u našem vrtiću sada puno toplije i ugodnije. Uštede koje smo ostvarili su već sada velike, a još će očitije postati zimi kad će nam biti još toplije, dok će troškovi biti manji no ranije, pa mislim da s pravom možemo reći kako nam je ovaj obnovljeni prostor pun topline najljepši dar za Svetog Nikolu – rekla je ravnateljica Tkalčević.



Zgrada Dječjeg vrtića izgrađena je 1979. godine, a iako je bila u dobrom stanju, nije postojala nikakva toplinska izolacija. Početkom kolovoza radnici riječke Delfin grupe krenuli su s radovima energetske obnove u okviru kojih je napravljena toplinska izolacija vanjske ovojnice, krovišta i podova, zamijenjena dotrajala vanjska stolarija i postavljeni solarni paneli za pripremu tople vode. Sve to dovelo je i do promjene energetskog razreda zgrade koja je prije imala oznaku G, a nakon obnove podignuta je na razinu B.



U planu još 4 zgrade


No, uređenje vrtića samo je početak niza poslova vezanih uz energetsku obnovu javnih zgrada na području Grada Vrbovsko. U tijeku je energetska obnova zgrade koju zajedno koriste Gradska uprava i Policijska postaja Vrbovsko, a u planu su, napominje Mufić, još četiri objekta:


– Pri kraju je izrada projektne dokumentacije za dvije zgrade – onu u kojoj su knjižnica, katastar i gruntovnica, te zgradu u kojoj se nalazi županijski uredi. Uz to, u planu je i energetska obnova dvije stambene zgrade u kojima žive mahom obitelji i pojedinci slabijeg socijalnog stanja. Riječ je o financijski vrlo zahtjevnim projektima za koje samo projektna dokumentacija košta oko 200.000 kuna, a kad ona bude gotova, slijedi kandidatura za sredstva kod nadležnih institucija – rekao je gradonačelnik Mufić, izrazivši nadu da će kandidatura biti uspješna, što će pak značiti nove poslove na području Grada Vrbovskog.