Neumorna udruga

Vrijedna izložba: Fotošetnja kroz 60 godina Lokvarskog jezera i brane

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Dio starih fotografija nabavljen je uz pomoć HEP-ovog pogona u Triblju, dio je ostao od obilježavanja 25. godišnjice, a sav taj bogati fotomaterijal praćen je pisanim podacima. Udruga je uredila i stalni postav sakralnog odjela u bivšoj zatvorskoj kapelici, radionički odjel, a u planu je i etnografski



LOKVE  Udruga ljubitelja lokvarskih starina za Dan Općine i Župe Lokve u prostoru nekadašnje Učiteljske zgrade ponudila je Lokvarcima i njihovim gostima pažnje vrijednu izložbu o 60 godina izgradnje Lokvarskog jezera i brane. Gradnja je, naime, započela 1952., a završena je 1955. godine.  Dio starih fotografija vezan uz izgradnju brane nabavljen je uz pomoć HEP-ovog pogona u Triblju, dio je ostao iz 1977. godine kad se slavilo 25 godina gradnje lokvarske brane, a sav taj bogati foto materijal praćen je pisanim podacima pa je sada na jednom mjestu moguće vidjeti dio povijesnih zbivanja vezanih uz izgradnju lokvarskog akumulacijskog jezera i brane. Uz ovu pažnje vrijednu izložbu koja je već na otvaranju privukla pažnju brojnih Lokvaraca, članovi Udruge ljubitelja lokvarskih starina marljivim su radom proteklih mjeseci u potpunosti uredili stalni postav sakralnog odjela u nekadašnjoj zatvorskoj kapelici, kao i stalni postav radioničkog odjela u kojem će se okupljati članice i članovi. Sve to, ističe Mirjana Pleše, predsjednica spomenute Udruge, svojevrsna je zahvala Općini Lokve koja se složila s idejom uređenja ovih prostora u učiteljskoj zgradi i pomaže u realizaciji te ideje.


Bogata prošlost


»Izložba o šezdesetoj godišnjici izgradnje brane bit će postavljena dok ne postavimo neku novu izložbu vezanu uz neku obljetnicu ili događaj, a materijala već imamo. Clj nam je da u našem prostoru uvijek bude postavljena bar jedna izložba, kako bismo u kombinaciji s ostalim eksponatima u ovom prostoru ponudili svakom gostu, ali i domaćim ljudima, upoznavanje s bogatom prošlošću našega kraja. Baš zbog toga nastojat ćemo kroz suradnju s TZO-om Lokve u cjelinu povezati i neke druge prostore i lokacije (Muzej žaba, Lujzijana, Kalvarija…) kako bismo posjetiteljima Lokava omogućili da nekoliko sati provedu u razgledavanju Lokava i upoznavanju s našim mjestom«, govori Mirjana Pleše, dodajući kako su ovog ljeta članovi Udruge odradili puno posla, ali još ih puno toga čeka:


Etnografski odjel


 »Slijedi dovršetak Etnografskog odjela koji ćemo uz pomoć etnologa Tibora Martana pokušati osmisliti tako da kroz njega predstavimo sve ono što se nekad nalazilo u tipičnoj lokvarskoj kući i oko nje, a to znači da ćemo pokušati eksponatima »oživjeti« kuhinju, kamaru, štalu, tišljeraj, šnajderaj, konobu…«, najavljuje Mirjana Pleše, a Tibor Martan ističe kako je prostor zgrade primjeren za smještaj etnografske zbirke: »Zgrada ima svoj karakter, osobnost, i to joj daje draž i čaroliju pa vjerujem da će svi eksponati biti smješteni tako da će ljudima, posebno djeci, pružati kvalitetnu informaciju o povijesti ovoga kraja, običajima i ljudima«, rekao je Martan.