Tršće

Vlasti se mijenjaju, pitanja ostaju: Gdje je nestala spomen ploča iz NOB-a?

Željko Malnar

Nestala spomen ploča / snimio Ž. MALNAR

Nestala spomen ploča / snimio Ž. MALNAR

Zub vremena nagrizao je vijke koji su pridržavali ploču i ona je pala iz svog ležišta. Nekoliko dana ostala je prislonjena uza zid, a onda je jednog dana nestala. 



Već su godine prošle otkako na zidu uz cestu nedaleko Tršća, u predjelu Žignen zdenac, više nema spomen-ploče iz Narodnooslobodilačkog rata. Na oronulom zidu ostala je samo bjelina kao podsjetnik da je tu nekoć stajao spomen na žrtve fašizma.


Zub vremena nagrizao je vijke koji su pridržavali ploču i ona je pala iz svog ležišta. Nekoliko dana ostala je prislonjena uza zid, a onda je jednog dana nestala. Priča se da su ploču spremili djelatnici Gradske uprave i da je pohranjena u dvorcu Zrinskih. Dakle, spašena je i na sigurnom.


No o njezinoj obnovi i ponovnom postavljanju na staro mjesto više nitko ništa ne govori. Kao da su svi zaboravili da je ikad postojala. Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Čabra godinama je brinula o spomen-obilježjima i njihovom održavanju uz pomoć sponzora i donatora.




Promijenjena je i gradska vlast, no ništa se značajnije po tom pitanju nije riješilo. Prošlo je od tada skoro deset godina, pomaka nema, a samo bijela kockica u zidu podsjeća da je ovdje nekada bilo neko spomen-obilježje kojeg više nema.