Nova tvornica u Gorskom kotaru

Talijanski investitor u Liču gradi pogon za poliranje metala, u planu zapošljavanje dvadesetak radnika

Marinko Krmpotić

Snimio M. KRMPOTIĆ

Snimio M. KRMPOTIĆ

Bit će korišteni i roboti, dio strojeva je dopremljen i postavljen, a proizvodnja bi trebala početi sredinom svibnja, kaže načelnik Fužina Marinko Kauzlarić



LIČ/FUŽINE Na području Općine Fužine gradi se na više razboja, a najzanimljvija investicija privodi se kraju u Poslovnoj zoni Lič. Tamo će uskoro u funkciju dvije nove proizvodne hale, a riječ je o ulaganju talijanskog investitora koji planira pokrenuti pogon poliranja metalnih dijelova. 


– U prvoj je fazi predviđeno zapošljavanje dvadesetak osoba od čega će pola biti žene, kaže načelnik Fužina Marinko Kauzlarić. Radni proces bit će vezan i uz rad robota, a možda je zanimljivo da će kontrolu kvalitete visokosjajnih proizvoda vršiti žene, jer su istraživanja pokazala da je žensko oko pogodnije za tu aktivnost. Investitor je ovdje već od siječnja i intenzivno realizira svoj dio posla pa je hala već podignuta i stavljena pod krov, dio strojeva je dopremljen i postavljen, a proizvodnja bi trebala početi sredinom svibnja.



Vrijednost investicije u Ulici Sveti križ i Ulici Klađe iznosi 1,7 milijuna kuna, dok je investicija vezana uz Kolodvorsku iznosila 700.000 kuna. Ta sredstva osigurali smo, nakon što je naš projekt prihvaćen od strane EU-a, kroz kreditna zaduženja, a povrat uloženog dogodit će se, sukladno pravilima EU fondova, po tehničkom prijemu i dobivanju uporabne dozvole. Nadamo se da ćemo sredstva koja smo koristili za infrastrukturu u Kolodvorskoj ulici dobiti u tijeku drugog kvartala, a za ulicu Sveti križ do kraja ove ili početkom sljedeće godine, rekao je Kauzlarić.





Općina Fužine već je počela odrađivati dio poslova vezan uz osiguravanje sve potrebne infrastrukture. Ukupno ćemo u tu svrhu iz općinskih sredstava utrošiti oko milijun kuna i to za asfaltiranje prilaznih cesta, promjenu krovišta na jednoj hali i osiguranje potrebne energetike. Uz zapošljavanje dvadesetak ljudi ova investicija za našu je lokalnu samoupravu pozitivna i stoga što uspješno prenamjenjujemo jedan dio nekadašnjeg prostora vezan uz uzgoj stoke, a dolazak novog ulagača svakako je dobra reklama za Poslovnu zonu Lič u kojoj po vrlo povoljnim uvjetima nudimo mogućnost ulaganja u različite vrste poslovnih djelatnosti, kaže Kauzlarić.


U Fužinama su pak postavljanjem kanalizacijskih cijevi u ulici Sveti Križ, na samom ulazu u Fužine iz smjera Zlobina, radnici čabarskog Finvesta otvorili proljetnu sezonu građevinskih radova. Riječ je o poslovima vezanim uz EU program IPARD 301 namijenjen uređenju infrastrukture za koji se Općina Fužine uspješno kandidirala još 2011. godine i do sada su realizirani svi planirani poslovi, a to znači izgrađena sva potrebna infrastruktura u Kolodvorskoj te ulici Klađe, govori Kauzlarić.


– Nakon prošle jeseni kad su djelatnici Finvesta, gotovo u zimskim uvjetima, uspješno priveli kraju temeljne poslove u ulici Klađe gdje nas još čeka postavljanje završnog sloja afalta, s prvim lijepim danima proljeća počeli su i radovi na županijskoj cesti u ulici Sveti križ. Bude li sve išlo po planu ti bi radovi trebali bi biti gotovi za otprilike mjesec dana, a to znači da bismo za Dana Općine u lipnju mogli imati uređen i ovaj dio mjesta, zaključuje načelnik Kauzlarić.