Idejni projekt

Sprema se velika investicija u Delnicama: Kako do 16 milijuna za obnovu stadiona?

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



DELNICE  Otprilike za mjesec dana bit će gotov i javnosti predstavljen prijedlog idejnog rješenja preuređenja i obnove gradskog nogometnog stadiona u Delnicama, nakon toga trebat će pričekati usklađivanje tog prijedloga s Urbanističkim planom, a potom će sve dalje ovisiti o mogućnostima financiranja ovog projekta teškog, po sadašnjim procjenama, 16 milijuna kuna, rečeno je na sjednici Odbora za sport, kulturu i tehničku kulturu pri predstavljanju projekta obnove tog dijela delničke sportske infrastrukture. Alen Udovič, direktor Goranskog sportskog centra u okviru kojeg djeluje Gradski stadion, istaknuo je kako su u proces izrade idejnog rješenja bili uključeni svi koji su za to sportsko borilište vezani, a idejno rješenje izradio je ugledni hrvatski arhitekt Siniša Zdjelar, autor nedavno izgrađenog stadiona na Rujevici i budućeg stadiona na Kantridi.


Više namjena 


»Sva sredstva potrebna za izradu idejnog projekta osigurala je Primorsko-goranska županija, a za potrebnih 16 milijuna kuna koliko bi svi poslovi trebali koštati, trebat će tražiti financijere pri čemu je, s obzirom na sadašnje stanje, jasno da bez Županije neće ići. Također, najvjerojatnija mogućnost je izgradnja po fazama jer će jako teško biti odraditi taj posao u cijelosti. Naravno, ono što je najpotrebnije je novi nogometni travnjak čija izrada i postavljanje se kreće u rasponu od 3 do 3,5 milijuna kuna, izrada atletske staze traži milijun kuna, postavljanje rasvjete između 500 i 600. 000 kuna…nabrajao je Udovič, a konkretnije pojedinosti potom je iznio Damir Majnarić, rekavši kako će novi travnjak biti dimenzija 106 x 68 metara, bit će pokriven rasvjetom, a na tribinama će se moći smjestiti 900 gledatelja. Bit će izgrađene i četiri svlačionice, a još nije jasno hoće li podloga biti umjetna ili prava trava. Stadion će imati višenamjensku funkciju pa će uz nogomet tu biti i atletska staza, a tijekom zime bit će određene lokacije na kojima će moći biti izgrađena skijaško-trkačka staza koja neće smetati travnjaku, niti odvodnji.


Naravno, sve su ovo – kako je i istaknuto – planovi utemeljeni na analizi dosadašnjeg stanja te željama i potrebama delničkog sporta i sportaša. 


»Fazni« pristup




Realizacija projekta za Delnice bi značila jako puno i riješila bi problem nastao pred desetak godina kad je planirana zamjena travnjaka na gradskom stadionu izvedena tako da je stanje nakon zamjene bilo daleko gore no prije, što je dovelo najprije do žestokih političkih sukoba u kojima se tražilo krivca za promašene i loše realizirane poslove vrijedne nekoliko milijuna kuna, a potom je na vrijednosti polako ali sustavno počeo gubiti i delnički nogomet. Cijela priča vremenom se pretvorila u političko-poslovni slučaj oko kojeg je posla imao i USKOK, a »akcija stadion« i danas je česta tema pri političkim sučeljavanjima u delničkom Gradskom vijeću, kao i pri svakim lokalnim izborima.  Projekt je, sudeći po rečenom, vrlo kvalitetan, ali i vrlo skup pa je više no jasno da će realizacija biti dugotrajna, zbog čega je dobro da postoji i mogućnost realizacije po fazama, mada je i ona financijski zahtjevna, pogotovo onaj dio vezan uz ono što je najpotrebnije – novi travnjak.