Stanovnici Skrada nezadovoljni kako Hrvatske šume vode njihovo izletište

Skrađani žele preuzeti Zeleni vir

Marinko Krmpotić

Ovih dana izletište je već više puta razočaralo posjetitelje neadekvatnom naplatom usluge i neuređenošću okoliša i turističke infrastrukture te je načelnik Skrada najavio mogućnost da pri skorašnjem natječaju »Hrvatske šume« izgube koncesiju 



SKRAD Za nedavnog delničkog sastanka goranskih čelnika i djelatnika turističkih zajednica s područja Gorskog kotara, moglo se čuti i nezadovoljstvo vezano uz rukovođenje nekim turističkim lokacijama i objektima koji djeluju u okviru Hrvatskih šuma.


Konkretnije, spomenuti su ponajprije Zeleni vir i Kamačnik, odredišta kojima Hrvatske šume upravljaju zahvaljujući koncesijskom ugovoru. Ubuduće bi, dalo se to naslutiti, koncesije možda mogli dobiti i neki drugi ponuđači, pogotovo kad je u pitanju izletište Zeleni vir koje je tijekom ovih proljetnih dana u nekoliko navrata već razočaralo posjetitelje, kako neadekvatnom naplatom usluge, tako i neuređenošću okoliša i turističke infrastrukture (mostići, staze…). 


Pitanje budućnosti Zelenog vira potaknuo je načelnik Skrada Damir Grgurić, rekavši kako se Hrvatske šume ne brinu dovoljno o održavanju tog prostora, pogotovo prohodnosti i urednosti staza: »Kanjon još kako-tako, ali sve ostalo je trulež i banana«, konstatirao je Grgurić najavivši kako bi Općina Skrad zasigurno puno bolje vodila brigu o tom izletištu te najavivši mogućnost da pri skorašnjem natječaju za koncesiju korištenja tog prostora Hrvatske šume izgube dosadašnje pravo, odnosno da se u upravljanje tom lokacijom uključi Općina Skrad i to preko svoje Turističke zajednice.




Tu ideju dobrom smatra i predsjednica TZO Skrad Ivana Briški-Đorđević koja ističe kako bi to za TZO Skrad i razvoj turizma u Skradu bila velika stvar. 


  Užasno stanje staza


»Trenutačno mi od noćenja, boravišne takse i članarine dobijemo oko 10.000 kuna godišnje i to su, znaju svi koji se bave turizmom, mali novci. Preuzimanjem Zelenog vira mi bismo, sudeći po prosječnom godišnjem broju od oko 15.000 posjetitelja, na ulaznicama zarađivali oko 225.000 kuna, što bi za našu TZ bilo odlično i bilo bi nam puno lakše raditi i razvijati turizam. Naravno, jasno nam je da Hrvatskim šumama nije u interesu plaćati čovjeka koji će dolje samo prodavati ulaznice, ali mi bismo to bez poteškoća riješili kroz rad studenata«, najavljuje Briški-Đorđević dodajući kako će se, bez obzira na to tko će biti koncesionar, što prije trebati reagirati jer su staze u užasnom stanju, stepenice su se urušile, konstrukcija mostića je nestabilna… 


Problema u održavanju lokacije izletišta Zeleni vir zaista ima, potvrdio nam je Robert Abramović, direktor Uprave šuma podružnice Delnice, ali i ponudio argumentirano objašnjenje: »Brigu o uređenju okoliša, dakle i mostića i staza, mi smo do sada vodili zahvaljujući sredstvima Opće korisne funkcije šuma. Nažalost, novim zakonskim odredbama ta su sredstva prepolovljena i stoga je trenutačno došlo do zastoja jer jednostavno nismo u mogućnosti sami izdvajati novce za to. No, napominjem da u izletištu Zeleni vir Hrvatske šume koncesiju imaju samo za ugostiteljski objekt. O svemu drugom, od naplate ulaznica, odvoza smeća pa i održavanja turističke infrastrukture, trebala bi brinuti Javna ustanova Priroda koja je i zadužena za brigu o zaštićenim područjima, a Zeleni vir to jest«, govori Abramović, komentirajući i mogućnost dolaska novog koncesionara. 


  Tražit će prijeboj


»Kad natječaj bude raspisan, mogućnost javljanja na njega imaju svi koji zadovoljavaju uvjete. Mi se konkurencije ne bojimo, a javit ćemo se kao i ranijih godina, kad su naš program i financijska ponuda bili najpovoljniji. Svakako da nam je motiv za javljanje i činjenica da smo mi godinama ulagali u ove objekte i ne želimo da nam to propadne. Konkretno, u jako uništen ugostiteljski objekt u Zelenom viru uložili smo proteklih godina oko milijun kuna, a za popravak mostića u Kamačniku oko 600.000 kuna. Naravno, ukoliko ne dobijemo koncesiju, tražit ćemo tzv. prijeboj, odnosno obeštećenje od novog koncesionara jer bi nelogično bilo da on upravlja onim u što smo mi toliko uložili«, govori Abramović, podsjećajući kako bi možda svi koji ih sada kritiziraju na umu trebali imati kako su Hrvatske šume objekte u Skradu i Vrbovskom preuzeli kad nitko drugi to nije htio jer je svakom potencijalnom investitoru bilo jasno da će u obnovu trebati uložiti jako puno.