Goranska preslagivanja

Šćuku čeka izazov slaganja većine u Vijeću Ravne Gore

Marinko Krmpotić

Mišel Šćuka, Foto: M. KRMPOTIĆ

Mišel Šćuka, Foto: M. KRMPOTIĆ

Ravnogorsko vijeće činit će pet vijećnika HDZ-a, te pet vijećnika SDP-ove koalicije i jedan PGS-a koji su postizbornim dogovorom osigurali većinu, pa HDZ-ovom načelniku neće biti jednostavno



DELNICE Sutra u 12.30 u Ravnoj Gori bit će održana konstituirajuća sjednica novog saziva Općinskog vijeća Ravne Gore i to će biti, sudeći po najavama koje smo zaprimili, prva konstuiturajuća sjednica novog saziva gradskih i općinskih vijeća s područja Gorskog kotara.


Novo ravnogorsko vijeće činit će pet vijećnika koalicije SDP/HNS/HSU/HSS, pet vijećnika HDZ-a te jedan PGS-a, a postizbornim dogovorima došlo se do suradnje lijeve koalicije s PGS-om pa je jasno da će, usprkos pobjedi HDZ-a u utrci za gradonačelnika i najvećem broju glasova za stranačku listu HDZ-a, prevlast u Vijeću imati lijeva opcija što će svakako biti otežavajuća okolnost za mladog ravnogorskog načelnika Mišela Šćuku (HDZ).



Najneizvjesnije je u Čabru gdje 13 vijećničkih mjesta dijeli sedam stranaka! Predvodi ih SDP s pet vijećnika, HDZ ima tri a po jednoga PGS, HSS, SRNA te nezavisne liste Sanje Janeš i Alaina-Stojana Leskovara.




SDP-u trebaju »dvije ruke« što je samo naizgled jednostavan zadatak, a još je teže HDZ-u koji da bi ostvario prednost treba privući svih pet spomenutih vijećnika. Novi/stari gradonačelnik Čabra Kristijan Rajšel trenutačno je stanje proglasio »egzotičnim«.


– Još se ne zna ništa, a ja ću svakako razgovarati sa svima i pokušati stvoriti većinu koja će raditi za dobrobit Čabra – rekao je Rajšel.



Čista situacija


Kada je riječ o drugim goranskim sredinama, »čistu« situaciju već po prvom krugu izbora zabilježila su tri mjesta. U Skradu je HDZ u borbi za mjesta u Vijeću odnio nad SDP-om iznimno uvjerljivu pobjedu od osam naprema tri, a slično je i u Brod Moravicama gdje HDZ ima šest, a SDP tri vijećnika pa se tako u oba mjesta nastavlja kontinuitet HDZ-ove vlasti – u Brod Moravicama već šesti mandat zaredom, a u Skradu treći.


Jasno posložene odnose nakon prvog kruga imaju i u Lokvama gdje široka koalicija SDP/HNS/HSU/HSLS/HSS/ PGS ima šest od ukupno 11 vijećničkih mjesta, a HDZ koji je na izbore išao sam puše im u vrat s pet vijećnika.


Dvije goranske gradske sredine pobjednici utrke za mjesto gradonačelnika, ujedno i najuspješniji kad je riječ o broju vijećničkih mjesta, do većine su došli dogovorima. Tako je u Vrbovskom gradonačelnik Dražen Mufić do prednosti u sazivu Vijeća koje broji čak 17 vijećnika došao zahvaljujući ponajprije sedmorici vlastitih mandata kojima je dodao dva vijećnika HDZ-a i jednog PGS-a. U Delnicama je pak Ivica Knežević do magične brojke od osam vijećnika došao tako što je pet svojih vijećnika spojio s tri vijećnika HDZ-a, a lijevi blok kojeg čine PGS/HNS/HSU (4) i SDP (3) bit će brojčano vrlo neugodna oporba.


 


Sve moguće



Uz mahom čestitanja na pobjedi zabilježili smo u reakcijama nakon drugog kruga izbora i jednu zamjerku. Uputio ju je Hrvoje Ljubobratović (SDP) koji je izgubio bitku za načelnika Fužina od Davida Bregovca, a jedan od uzroka, po njemu, je i čelnik PGS-a Fužine, Damir Zanoškar.– On nije poštivao odluku stranke koja je na razini Primorsko-goranske županije u koaliciji sa SDP-om. Umjesto podrške meni, on je podršku dao Bregovcu i to smatram politički nekorektnim. No, bez obzira na to čestitam Davidu Bregovcu na pobjedi – rekao je Ljubobratović.


Još i prije izbora bilo je jasno kako će među najzanimljivijim goranskim sredinama kad je riječ o sastavljanju vlasti biti Fužine. Naime, tamo se za ulazak u vijeće od jedanaest članova natjecalo čak sedam stranačkih lista, a šest ih je prešlo prag pri čemu je HDZ dobio tri mandata, s po dva vijećnika u igru su ušli SDP te nezavisne liste Marinka Kauzlarića i Dražena Starčevića, a pravo na po jednog vijećnika stekli su HNS te koalicija PGS/HSLS.


Budući da su dogovori i pregovori, dojam je, vođeni po devizi »svi protiv Fosa« (nadimak bivšeg načelnika Marinka Kauzlarića) stvorena je lijepa većina od sedam vijećnika koju čine HDZ (3), NL Dražena Starčevića (2) te HNS (1) i PGS/HSLS (1), a oporbu će uz Kauzlarića (2) činiti i koalicija SDP/HSU/HSS (2).


Sastav Vijeća nije još poznat ni u Mrkoplju gdje također može biti još svega. Naime, u Vijeću koje broji 11 članova, HDZ raspolaže s četiri mjesta, a isto toliko ima i koalicija SDP/HNS/HSS. Dva itekako vrijedna mandata ima Nezavisna lista Zvonka Matkovića, a jedanaesto mjesto pripada pravašima iz HSP AS.



Kad se sve sabere ispada da HDZ ima prevlast u vijećima Skrada i Brod Moravica, a SDP s partnerima u Lokvama i Ravnoj Gori. No, da je HDZ bio na ovim izborima uvjerljiviji pokazuje podatak da njihovi vijećnici osiguravaju vlast u Delnicama, Vrbovskom i Fužinama koje imaju i najširu vijećničku koaliciju (HDZ, nezavisni Dražen Starčević, HNS, PGS/HSLS). Ovaj zaostatak SDP može poprilično nadoknaditi uspije li njihova opcija – što je čak i vrlo vjerojatno – doći do prevlasti u Vijećima Mrkoplja i Čabra.



Na papiru je još sve moguće, a novi načelnik Mrkoplja Josip Brozović rekao nam je kako je Matkoviću ponuđeno mjesto predsjednika Općinskog vijeća zbog čega vjeruje da će lijeva koalicija imati prevlast u mrkopaljskom Vijeću.