Milan Ceranić i Milan Rupčić

Ruševni ‘Frankopan’ pretvorili u osebujan mali hotel u Ogulinu, sobe su nazvali po likovima iz bajki

Marinko Krmpotić

Sredinom 1980-ih hotel je zatvoren, da bi ga poduzetni Ogulinci ponovo otvorili prije 16 godina / Foto Hotel Frankopan

Sredinom 1980-ih hotel je zatvoren, da bi ga poduzetni Ogulinci ponovo otvorili prije 16 godina / Foto Hotel Frankopan

Milan Ceranić je prije 16 godina s poslovnim partnerom Milanom Rupčićem krenuo u svojevrsnu avanturu obnove u tom trenutku ruiniranog hotela uz koji su bile vezane generacije Ogulinaca, a kojem je tada najizglednija budućnost bila – rušenje



Ogulinski Hotel Frankopan jedan je od primjera kako na kontinentu pokrenuti i voditi obiteljski hotel. Potvrđuju to i brojne nagrade i priznanja pa je tako, primjerice, u državnom natjecanju za najbolje male hotele na kontinentu, Hotel Frankopan u posljednjih petnaest godina osvojio jedno prvo, dva druga i tri treća mjesta, a restoran hotela je od 2011. godine, prema podacima Gastronauta, redovno u krugu 100 najboljih restorana Hrvatske!


​Da bi se sve to ostvarilo i da bi se turizam razvijao u kraju koji nema more, treba puno, puno rada, truda, ozbiljnosti i stručnosti, govori nam Milan Ceranić koji je prij 16 godina s poslovnim partnerom Milanom Rupčićem krenuo u svojevrsnu avanturu obnove u tom trenutku ruiniranog hotela kojem je najizglednija budućnost bila – rušenje.


Kći »rasla« zajedno s hotelom i danas u njemu radi - Ivana Jelić i Milan Ceranić / Snimio  M. KRMPOTIĆ


Kći »rasla« zajedno s hotelom i danas u njemu radi – Ivana Jelić i Milan Ceranić / Snimio M. KRMPOTIĆ



Najpametnije rušiti, ali…




– Generacije Ogulinaca vezane su uz ovaj hotel koji je otvoren davne 1872. godine i dugo je vremena bio jedini hotel na ovom području. Nažalost, sredinom osamdesetih, točnije 1985. godine, hotel prestaje s radom i u njemu postoji samo kafić i to do početka devedesetih, a tada sve staje i objekt počinje propadati. Objekt koji je bio pred potpunom propašću bio je u vlasništvu HOC-a Bjelolasica. Milan Rupčić i ja podigli smo kredit na novoosnovanu firmu, uz jamstva naših postojećih tvrtki, i tako je krenulo. Građevinski je objekt bio u takvom stanju da ga je najpametnije bilo srušiti, ali budući da je bio pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika, to se nije smjelo učiniti. Tako smo cjelokupnu obnovu proveli u skladu s odredbama vezanim uz čuvanje tradicijskog izgleda. Uz to vratili smo mu i njegovo ime, a sobe smo nazvali ne brojevima, već po likovima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić. Također, tradiciju poštujemo i kroz gastroponudu pa inzistiramo na domaćoj hrani i ponudi, a uz to smo uredili poseban vinski podrum čiji su temelji iz 1827. godine i konobu koje svemu daju jednu posebnu notu i privlači goste. Svakako treba reći da smo puno poslova odradili kroz naše firme, moju stolarsku i Milanovu bravarsko-limarsku, čime smo postigli solidne uštede u tom procesu obnove. Hotel je otvoren u lipnju 2007. godine i evo smo ga uspjeli održati i razviti do tolike mjere da smo danas sigurno među najboljim malim kontinentalinim hotelima Hrvatske, govori Milan Ceranić, a njegova kći Ivana Jelić priču nastavlja govoreći ne samo o hotelu, već i o svojoj vezanosti uz ovaj posao.


Temelji vinskog podruma su iz 1827. godine / Foto Hotel Frankopan


Temelji vinskog podruma su iz 1827. godine / Foto Hotel Frankopan



– Budući da je od prvih trenutaka obnove na hotelu bilo jako puno posla ja sam od djetinjstva vezana uz sve što se događalo s Frankopanom, a nakon što sam završila hotelijersko-turističku školu zaposlila sam se u Frankopanu i tu radim evo punih osam godina.



Hotel Frankopan nudi smještaj u 21 sobi te 5 apartmana, odnosno na raspolaganju je 50-ak ležajeva. Sobe su nazvane po likovima iz bajki Ivane Brlić Mažuranić (Regoč, Kosjenka, Stribor, Hlapić, Svarog…), a o kvalitetnom radu tijekom godine brine 18 zaposlenih djelatnika čiji broj raste preko ljetne sezone. Važno je svakako reći i to da su svi zaposleni s područja Ogulina i ostalih okolnih naselja, čime Frankopan daje i doprinos zapošljavanju.



Djetinjstvo uz Frankopan


Danas najviše radimo s grupama koje putuju na Plitvice, odnosno poslovnim grupama koje kod nas organiziraju druženja, team buildinge i seminare. Uz to što je imidž hotela dobro osmišljen, svakako je i važno to što smo na dobrom zemljopisnom položaju, nekako u samom središtu Hrvatske pa je svima relativno lako doći do Ogulina. Gosti nam dolaze iz najrazličitijih dijelova svijeta – Koreje, Kine, Njemačke, Italije… U protekle dvije godine zabilježili smo goste iz 54 različite zemlje što je svakako pohvalno i vrijedno pažnje. Naravno, želimo biti još bolji, dodatno se razvijati i privlačiti goste iz cijelog svijeta, a najveći nam je problem to što je glavni oblik turizma ovdje tranzitni turizam pa je prosjek boravka naših gostiju samo dan i pol. Nužno je, dakle, na razini cijelog Ogulina i lokalnog okruženja, stvoriti nove sadržaje koji će privlačiti goste da borave ovdje više dana, govori Ivana Jelić koja, kao i njen otac, posebno ističe kvalitetnu ponudu i ugled njihova restorana.


Konoba ima posebnu atmosferu i izuzetno je privlačna gostima / Foto Hotel Frankopan


Konoba ima posebnu atmosferu i izuzetno je privlačna gostima / Foto Hotel Frankopan



– Naš je restoran otvoren i za goste koji nisu smješteni u hotelu pa se ovdje održavaju vjenčanja, obiteljska i poslovna druženja, krstitke i slična druženja, a radimo i catering. Kao jedan od samo pet restorana na području cijele Karlovačke županije imamo oznaku Traditional food spot što znači da se kod nas poslužuje domaća hrana od domaćih namirnica i pripremljena na tradicionalan starinski način – primjerice ogulinsko zelje, domaće kobasice i krvavice, krumpir slanac, jela od divljači, domaća palenta, pastrve, masnica (jelo od luka i jaja koje se priprema po narudžbi), a posebno smo poznati po trideset vrsta palačinki što je već postalo hit i mnogi baš zbog njih dolaze, rekla je Ivana Jelić.