Opustjelo poznato skijalište

Rudnik bez skijaša

Željko Malnar

Ski centar u Tršću bez skijaša, Brvnara zatvorena / Nl arhiva

Ski centar u Tršću bez skijaša, Brvnara zatvorena / Nl arhiva

Svojedobno je Rudnik imao i noćno skijanje, a danas ima pustoš, neuređene staze i već nekoliko godina neiskorišten snježni top



TRŠĆE  Padine Rudnika i tamošnji skijaški tereni dobro su zasniježeni, ali na žalost bez skijaša, a ugostiteljski objekt »Brvnara« zatvoren je. Iako su se godinama unazad ulagala zavidna sredstva u uređenje i održavanje postrojenja u ski centru »Rudnik«, tu je godinama bilo organizirano i noćno skijanje, danas od svega toga nema ništa.


Tek samo pustoš, neuređene staze, zatvoreni objekti i postrojenja, a sa strane nekako na osami već par godina neiskorišten stoji snježni top, jer nema uvjeta za njegovo korištenje, a i upitno je da li je sposoban za rad.


   Ne tako davno skijaši, ne samo iz Čabarskog kraja već i susjednih sredina Hrvatske i Slovenije znali su masovno dolaziti na ovo popularno skijalište, tu su organizirana i brojna natjecanja, koja su danas spala tek na mačkarana događanja na skijalištu ili pak natjecanje u sanjkanju, naravno kada ima snijega. A danas kada snijega ima u izobilju, nema skijaša rekreativaca, a pustoš je zavladala na sve strane. Kolaju informacije da je izrađen i predložen za sredstva Europske unije određen program za ovo skijalište, no upitno je da li za cijeli ski centar ili tek za manju vučnicu.




   Raduje činjenica da je proteklih dana okolicom Tršća prošao specijalni stroj za tabanje snijega, kojim su uređene staze za skijaško trčanje, te će makar netko narednih tjedana moći uživati u boravku na snijegu.