Razvoj vatrogasne postrojbe

Proslava 110. obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sunger

Marinko Krmpotić

Vježba DVD-a Sunger povodom 110 godina postojanja / Foto Marinko Krmpotić

Vježba DVD-a Sunger povodom 110 godina postojanja / Foto Marinko Krmpotić

Proslava 110 godina vatrogastva Sungera Svečanom sjednicom, vatrogasnom vježbom, mimohodom, misom i druženjem DVD Sunger obilježio je visoku obljetnicu svoga postojanja od 1906. kada se počelo sa skromnim sredstvima



SUNGER – Davne 1906. godine skupina mještana Sungera osnovala je Dobrovoljno vatrogasno društvo Sunger, a jučer, 110 godina kasnije, njihovi su ih se nasljednici prisjetili i odali im počast prigodnom svečanom sjednicom, vatrogasnom vježbom, mimohodom, misom i druženjem.


Govoreći o 110 godina povijesti ove vatrogasne postrojbe Miljenko Kauzlarić, aktualni predsjednik DVD-a Sunger, podsjetio je kako se počelo sa skromnim sredstvima i tada dostupnom opremom, a za vrijeme Prvog svjetskog rata došlo je do stagnacije koja je u međuratnom razdoblju nadvladana, povećan je broj članova, poboljšana opremljenost, a u okviru DVD-a djelovati je počela i vrlo kvalitetna tamburaška sekcija.


Pojedinci koji su tih godina dali veliki doprinos razvoju vatrogastva bili su Franjo Blažević, Ante Holjević, Celestin Miloš, Ferde Radošević, Mate Klarić i Mirko Šporer pod čijim je vodstvom početkom 1940. godine odlučeno kako će se krenuti u izgradnju Vatrogasnog doma.


Razvoj postrojbe




Nažalost, Drugi svjetski rat zaustavlja napredak, a po završetku tog rata slijedi razvoj u okviru kojeg DVD Sunger dobija znatan broj mladih članova, nabavljena je i prva vatrogasna štrcaljka, a sredinom šezdesetih zahvaljujući Šumariji Mrkopalj i prvo vatrogasno vozilo. Godine 1974. osnovana je Mjesna zajednica Sunger koja puno pomaže u razvoju DVD-a Sunger koji osamdesetih godina prošlog stoljeća doživljava vrhunac po broju članova i opremljenosti, a uspješno je nadograđen i Vatrogasni dom.



Najsvečaniji dio bila je podjela priznanja pri čemu su priznanje Vatrogasni veteran dobili Josip Kovačić i Tomislav Tomić. Za 60 godina u vatrogastvu Povelja je uručena Josipu Kovačiću, zvanje Počasni vatrogasni časnik stekli su Miljenko Kauzlarić, Tomislav Tomić i Stjepan Blašković, a Brončanu plamenicu zaslužio je Hrvoje Blašković.


Brončanu vatrogasnu plamenicu i priznanje za deset godina rada dobili su Toni Butković, Mladen Tomić, Dragan Štimac, Bruno Starčević, Dino Butković, Saša Starčević, Renato Ružić i Zvonimir Tadejević, a odlikovanje za deset godina rada u vatrogastvu primili su Davorka Grubišić, Lana Tadejević, Nikolina Grubišić, Sanja Ružić, Barbara Šporer, Marko Grgurić, Ivan Grgurić, Iva Tadejević i Alenka Javor.



Tijekom Domovinskog rata većina članova DVD-a je na ratištu, a na kraju tog rata slijedi novi razvoj pa je tako 2008. godine uz pomoć Općine Mrkopalj i Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije kupljeno novo vatrogasno vozilo, potom i kombi, a uspješno se sudjelovalo i na brojnim vatrogasnim natjecanjima pri čemu je najbolji rezultat ostvaren 2007. kad je B ekipa na županijskom natjecanju osvajanjem drugog mjesta stekla pravo nastupa na državnom prvenstvu koje je te godine održano u Splitu, rekao je Kauzlarić spomenuvši kako DVD Sunger danas broji 58 članova koji kvalitetnim preventivnim radom, a kad je potrebno i intervencijama, nastoje čuvati ljudske živote i imovinu.


Kvalitetan rad


Nazočnima se od gostiju najprije obratio načelnik Mrkoplja Ivica Padavić istaknuvši kako Općina Mrkopalj pomaže na različite načine, primjerice, izgradnjom kvalitetne vodovodne mreže, a pomagat će i dalje pa je tako u planu izdvajanje 70.000 kuna za uređenje Vatrogasnog doma. Predsjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Slavko Gauš uz pozdrav je poželio da lokalna samouprava i dalje pomaže DVD-u Sunger, a zapovjednik VZ PGŽ Mladen Šćulac pohvalio je kvalitetu rada DVD-a Sunger, posebno njihov doprinos u borbi protiv ledoloma 2014. godine.


Čestitke i darove slavljeniku potom su uputili i predstavnici DVD-a iz Opatije, Ravne Gore, Kupjaka, Stare Sušice, Fužina, Liča, Mrkoplja, Prezida, Lokava i Delnica, Vatrogasne zajednice Liburnije, JVP Delnice, Vatroprometa i Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka.