Mirela Radošević

Profesorici škole u Čabru nagrada u Bruxellesu

Marinko Krmpotić

Profesorica informatike i engleskog jezika i književnosti u OŠ »Petar Zrinski« iz Čabra, u konkurenciji 800 prijavljenih projekata iz cijele Europe osvojila je jednu od 30 nagrada te je pozvana u Bruxelles gdje je i prezentirala svoj rad, i to kao jedina predstavnica iz Hrvatske



ČABAR Brojne su ljudske djelatnosti u kojima se rad i trud nagrađuju ne u tijeku samog rada, već ponekad i znatno kasnije. Među takve ljudske aktivnosti svakako spada i prosvjeta, a primjeru koji to potvrđuje svjedočimo ovih ljetnih dana u Osnovnoj školi »Petar Zrinski« iz Čabra koja se može pohvaliti da je na uglednom međunarodnom natjecanju »STEM DiscoveryWeek« ušla u krug ponajboljih zahvaljujući tome što je u kategoriji »Girls in STEM« – »Djevojčice u STEM području« imala jedan od četiri najbolja projekta!


Najzaslužnija za to je Mirela Radošević, profesorica informatike i engleskog jezika i književnosti, koja je u konkurenciji 800 prijavljenih projekata iz cijele Europe osvojila jednu od 30 nagrada te je pozvana u Bruxelles gdje je i prezentirala svoj rad i to kao jedini odabrani predstavnik iz Hrvatske. Prof. Radošević predstavila je projekt »Ada Lovelace, prvi programer« koji je prvi put javnosti na Danu znanosti predstavljen u organizaciji Sanje Janeš te udruge mladih Motus iz Čabra pod nazivom: »Ada Lovelace – the firstprogrammer«.


Mirela Radošević taj je svoj projekt nadopunila te prilagodila za natječaj, a EuropeanSchoolnet i STEM Alliance su ga odabrali kao primjer dobre prakse za poticanje djevojčica za bavljenje znanošću.




– Projekt je osmišljen kao poticaj djevojčicama za bavljenje prirodnim znanostima kao što su matematika, informatika i fizika. Ada Lovelace je prije 170 godina osmislila računalni algoritam – preteču prvom programskom jeziku, na temelju teoretskog »Analitičkog stroja« Charlesa Babbagea.


Činjenicu da je Ada osmislila algoritam, a da nikada nije vidjela tipkovnicu, ekran ili računalo, upotrijebila sam kao motivaciju i inspiraciju djevojčicama. Vizionar, genijalni um, pjesnik znanosti – sve su to nazivi koji su krasili Adu, te je ona stvarno uzor mnogim mladim djevojkama koje koračaju njenim stopama, pogotovo onima koje zanima STEM područje (Science, Technology, Engineerin gand Math) – rekla je Mirela Radošević.



»STEM DiscoveryWeek« nastao je na temelju inicijative Scientix, koju provodi EuropeanSchoolnet, ključna organizacija za obrazovanje u Europi. Organizacija EuropeanSchoolnet umrežuje 34 ministarstva obrazovanja diljem Europe.


Cilj organizacije je implementacija inovativnih metoda poučavanja, transformacija obrazovnog procesa za digitalizirano društvo 21. stoljeća, uvođenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija kao potpore učenju te edukacija učitelja u tzv. »učionici budućnosti« (Future ClassroomLab) koja je opremljena najmodernijim tehnologijama.



Studijskom putovanju se pridružila i Sanda Štimac, inače učiteljica razredne nastave, kao predstavnik udruge mladih Motus, a na trodnevnoj konferenciji sudjelovalo je 20 zemalja, 47 učitelja, tri Scientix ambasadora, 32 Scientix pobjednika i 12 STEM Alliance pobjednika. Prikazane su nove metode i ideje za poučavanje STEM područja, razne aktivnosti i projekti, te su održane radionice u učionici budućnosti – Future ClassroomLab, koja je opremljena najmodernijim tehnologijama.


Razmijenjena su iskustva kolega iz različitih država u Europi te su uspostavljeni novi kontakti, što otvara prilike za međunarodnu suradnju, kako s navedenim organizacijama u Bruxellesu, tako i s ostalim sudionicima konferencije.