Pješice oko jezera

Priredba koja je postala zaštitni znak mjesta: Pedesetak ljubitelja prirode pješačilo oko Lokvarskog jezera

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



LOKVE Usprkos lošim vremenskim uvjetima koji su vladali tijekom noći s petka na subotu, jučer je u Lokve na tradicionalnu priredbu »Pješice oko jezera« pristiglo pedesetak ljubitelja prirode spremnih i voljnih pješačiti stazama oko Lokvarskog jezera, a njihovu je upornost nagradila priroda podarivši im vrijeme idealno za šetnju – petnaestak stupnjeva Celzija bez kiše i uz povremene sunčeve zrake. Organizatori, a to su i ove godine bili Planinarsko društvo »Špićunak«, TZO Lokve, Općina Lokve i KD »Lokvarka« d.o.o. – tako su nagrađeni za svoj trud što je bilo itekako važno jer je ovogodišnji POJ bio točno trideseti po redu.


Istina, prvo »Pješačenje oko jezera« održano je još 1978. godine, ali je od 1991. do 1997. došlo do zastoja zbog ratnih zbivanja i krize, a 1998. godine priredba je uspješno obnovljena i od tada pa do danas traje bez prekida pri čemu je pred godinu dana za startni cilj određena lokacija kraj starog motela koja nakon obnove i preuređenja postaje nova točka okupljališta različitih lokvarskih turističkih zbivanja. Tu su jučer sudionike jubilarnog 30-og POJ-a pozdravili načelnik Općine Lokve Toni Štimac, direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar i predsjednik PD »Špićunak« Vilim Novak koji je svakom sudioniku ponudio tri mogućnosti: potpuni obilazak šetnice oko Lokvarkog jezera, polazak splavom »Ćaća« do Mrzle Vodice te pješačka tura iz tog mjesta, ili pak pješačenje do Mrzle Vodice i povratak »Ćaćom« do ciljnog prostora. Uz to za trideseti rođendan organizatori su priredli i natjecateljski dio pa su svi koji su stazu željeli proći što brže imali tri kontrolne točke do kojih je trebalo što prije doći kako bi se ispunio natjecateljski zadatak.


Zadovoljna ostvarenim bila je direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar koja je napomenula kako se usprkos opasnosti od loših vremenskih uvjeta nije željelo odustati od organizacije iz čega je jasno vidljiva želja za opstankom i razvojem ove priredbe koja je već postala jedan od turističkih zaštitnih znakova Lokava. »Upravo stoga već smo prošle godine krenuli u obogaćivanje sadržaje pa sudionicima nudimo i mogućnost veslačkih dionica, a vjerujem da ćemo jedne od narednih godina u okvir ove priredbe vratiti i manifestaciju »Biciklom oko jezera« koja je također tijekom nekoliko godina održavanja bila atraktivna i dobro posjećena. Također, želja nam je u budućnosti privući i vlasnike naših OPG-a i sve one koji se bave sličnim djelatnostima da tijekom ove priredbe na prostoru starta i cilja, kao i uz samu stazu, izlože i nude svoje proizvode«, najavila je direktorica Malnar.