Preselili prije tri godine, a sada šire poslovanje

Primjer uspješnog poslovanja: Riječko-goranska firma »Alu-Ben« u Vratima jača za još tisuću kvadrata

Marinko Krmpotić

Dnevno proizvode oko 200 prozora, a godišnje prosječno 23 tisuće

Dnevno proizvode oko 200 prozora, a godišnje prosječno 23 tisuće

Uspješno poslovanje »krivac« je da se pogon od 1.400 kvadrata pokazao premalenim pa je izgrađena nova hala od tisuću četvornih metara površine. Zapošljavaju 52 radnika. Dnevno ćemo sada proizvoditi oko 200 prozora, a godišnje prosječno 23 tisuće



VRATA Prigodnom svečanošću otvaranja novoizgrađene hale u Vratima je novu stranicu u svom poslovanju okrenula riječko-goranska firma »Alu-Ben« koja je nakon nepunih pet godina nazočnosti na području Općine Fužine postala jedan od najznačajnijih privrednih subjekata ovog područja, o čemu dovoljno svjedoči i podatak da u vratarskom pogonu te tvrtke radi pedeset i dvoje ljudi. 


Bolji uvjeti 


Matko Šoštarić, vlasnik i direktor ove riječke firme koja je prije pet godina Viškovo zamijenila Poslovnom zonom u Vratima, ističe da je danas više nego jasna opravdanost i korist tog poteza.


– Ponuđeni uvjeti, pogotovo povoljna cijena zemljišta, bili su znatno bolji od onih koje smo tada imali pa smo se odlučili preseliti na područje Općine Fužine i 2010. godine kupili 11.000 kvadrata zemljišta. Godinu i pol smo proveli u rješavanju sve potrebne papirologije, da bi 2012. godine uselili u pogon od 1.400 metara kvadratnih, a posljednje tri godine uspješno radimo što potvrđuje i otvaranje novog proizvodnog prostora od tisuću kvadratnih metara u kojem ćemo objediniti proizvodnju te povećati produktivnost i efikasnost kako bismo mogli odgovoriti potrebama tržišta i stvarati još kvalitetnije proizvode. Bavimo se proizvodnjom aluminijske i PVC stolarije, a to znači prozora, vrata, kliznih stijena, roleta, grilja… dakle, svega što jedna kuća treba kad je riječ o stolariji. Sve to radimo po EU normama i uz certifikat ugledne njemačke kuće Rosenheim, naši proizvodi za sada idu ponajviše na područje Primorsko-goranske županije gdje plasiramo oko 80 posto proizvoda, a ostalih 20 posto ide na području Zagreba i u izvoz. Dnevno ćemo sada proizvoditi oko 200 prozora, a godišnje prosječno 23.000. Naravno, postoji i mogućnost širenja jer radimo kvalitetno, a koliko će to biti moguće ovisi i od stanja na svjetskom i domaćem tržištu, ali i od kvalitetnog stručnog kadra koji nam nedostaje, jer je danas kvalitetnog CNC operatera teško naći i u Hrvatskoj, a kamo li samo na području naše županije, govori Matko Šoštarić koji se poduzetništvom počo baviti vrlo mlad – u 21-oj godini – i kvalitetnim radom postigao puno uključivši u posao cijelu obitelj.





Zadovoljstvo radom »Alu-Bena« naglašava i načelnik Općine Fužine Marinko Kauzlarić.– Od 360 radnih mjesta na našem području oni drže 52 i to dovoljno govori o tome koliko su nam vrijedni. Naravno da smo i njima i ostalim poduzetnicima ponudili uvjete koji su povoljniji od drugih sredina uz obalu i drago nam je da »Alu-Ben« ovako dobro radi, jer to možda privuče i druge ulagače. U Poslovnoj zoni Vrata oni su otkupili lijep komplet zemljišta i razvijanju se na svoju i našu radost. Ovdje radi puno mladih ljudi i to je na jedan način pokazatelj da se ovdje može raditi i živjeti, a baš to želimo kroz svoj rad omogućiti stanovništvu ovog kraja, rekao je Kauzlarić.Uz upravnu zgradu Alu-Ben u Vratima ima već dvije proizvodne hale 



Njegova sestra Katarina ističe da »Alu-Ben« u Rijeci ima izložbeni salon već 17 godina, pred deset godina otvoren je salon u Puli, a prije pet godina u Zagrebu.


Pola sata vožnje 


– Uz to imamo poslovne partnere u Sloveniji, Austriji, Njemačkoj i Italiji, a odluka da proizvodnju preselimo u Vrata bila je odličan potez, jer smo od samog početka u načelniku Općine Fužine i općenito ljudima ovog kraja naišli na odlične suradnike i radnike koji su itekako pomogli razvoju našeg poduzeća. Znam da na prvi pogled malo čudno djeluje da Riječani dolaze raditi u Gorski kotar – jer je obično obrnuto – ali nama zaista nije teško, jer su Vrata od Rijeke udaljene samo pola sata vožnje, a zahvaljujući dobro oganiziranoj zimskoj službi mi ni tijekom zime nemamo nikakvih problema, istaknula je Katarina Šoštarić.


Uložili 12 milijuna kuna 


– U protekle tri godine uložili smo 12 milijuna kuna u zemljište, infrastrukturu, proizvodne pogone i nove strojeve. Dijelom su ta sredstva došla iz vlastitih sredstava, a dijelom od banaka pri čemu nam je u početku država malo pomogla na čemu smo im zahvalni, ali smatram da bi država trebala mladim dokazanim poduzetnicima pomagati još više, jer to korist može donijeti svima, ističe Matko Šoštarić.