Oronuli objekt

Preobrazba Učiteljske zgrade: Lokvarsko ružno pače konačno postaje labud

Marinko Krmpotić

Zgrada u kojoj je nekoć bilo pet učiteljskih stanova, trebala bi biti pretvorena u objekt u kojem bi svoje mjesto našao dio lokvarskih udruga, etnografska i zbirka trofeja ŠRD-a »Lokvarka«, izložbeni prostor, Muzej žaba, restoran....



Ružno pače moglo bi postati labud, bar kad je u pitanju lokvarska Učiteljska zgrada, ili Picirk, kako je također Lokvarci nazivaju. Naime, ta zgradu u kojoj je svojedobno bilo pet učiteljskih stanova, trebala bi biti pretvorena u objekt u kojem bi svoje mjesto našle neke lokvarske udruge, bila bi tu smještena i etnografska zbirka, izložbeni prostor, Muzej žaba, restoran…. Lijepo zvuči, pogotovo kad se te najave usporede sa sadašnjim stanjem, a ono je takvo da je krovište zgrade za nedavnog orkanskog juga teško oštećeno i voda se probila do najvećeg stana koji se, na svu sreću, više ne koristi. Uz to, u prizemlju i na katu traju radovi zbog kojih je već postavljeni dio etnografske zbirke morao biti premješten u dvije manje prostorije pa sve skupa sada izgleda kao da je Picirk netom bombardirala neprijateljska avijacija.


Zbog svega određeno nezadovoljstvo iznosi Mirjana Pleše, predsjednica Udruge ljubitelja lokvarskih starina, koja je u prizemlju donedavno imala lijepo uređen prostor etnografske zbirke.


– Nama je drago da su radovi preuređenja i obnove prostora počeli, ali je problem u tome što su krenuli bez najave pa preseljenje etno građe iz već uređenih prostora nije moglo biti organizirano i dogodilo se da je sve iz tri prostorije prebačeno u druge dvije, u kojima su također bili smješteni eksponati. Tako sada u dvije prostorije imamo ono što je bilo u njih pet, a pri tom se preseljenju nije radilo sustavno pa je tu sada nemoguće snaći se, odnosno do daljnjega je nemoguće razgledati etno zbirku. Trebalo nam je ranije javiti da bismo mi, članovi Udruge, organizirali preseljenje i točno znali gdje je što pa bi nam lakše bilo i vraćati predmete na mjesta na kojima su se nalazili. No, što je, tu je. Sad moramo pričekati da se prostor uredi i onda ćemo ga iznova namještati eksponatima. No, majstori rade jako dobro i kvalitetno i vidi se da znaju svoj posao, a mi se samo možemo nadati da će radovi biti što prije gotovi – govori Mirjana Pleše.





»Stvaralački kaos« koji trenutačno vlada u prizemlju Picirka ne znači da je Udruga ljubitelja lokvarskih starina stala s radom. Štoviše, u preostalim raspoloživim prostorijama krenule su tipične zimske aktivnosti, konkretno radionice lokvarskog tradicijskog ručnog rada na kojima će ove godine biti izrađivano sve ono što se ranijih godina učilo (papuče, kuhinjski ukrasni natpisi na platnu, suveniri, vrećice za rakiju i ljekovito bilje…), a sve će biti predstavljeno u srijedu nakon Uskrsa na lokvarski običaj zvan Klečanje.



Od zbirke do žaba


Ona smatra da bi komunikacija s načelnikom trebala biti bolja jer članovi Udruge ni sada ne znaju kad će sve biti gotovo i što dalje, hoće li se ići u nastavak inventarizacije prikupljenih izložaka, kad će gosti moći opet posjećivati Etno zbirku…


– A poslovi će, govori načelnik Toni Štimac – biti gotovi za oko mjesec dana ako sve bude išlo po planu i ritmom kojim se sada odvija.


– Ranije nismo htjeli krenuti baš stoga da posjetiteljima omogućimo da što duže mogu razgledati zbirku. Svakako nas je malo omelo i nevrijeme koje je uništilo dio zgrade, ali bez obzira na sve, građevinci iz poduzeća »Mateo« iz Vrbovskog dobro rade. Uređuje se trenutačno cijeli donji dio gdje je smještena etnografska zbirka, pri čemu se u što većoj mjeri nastoji očuvati starinski izgled. Postavljaju se nove instalacije struje, uređuje WC prostor i hodnik te unutarnja stolarija. Nakon radova u prizemlju, krenut će se na kat gdje su prostorije Društva Naša djeca i Udruge antifašista, a u nekadašnjem stanu obitelji Lepinski plan je urediti prostor za Muzej žaba koji bi tu preselili, kao i uredili prostor za zbirku trofeja ŠRD-a »Lokvarka«.


Uvjetovana dinamika


U potkrovlju bio trebao biti uređen prezentacijski prostor, dok bi u podrumu uredili restoranski prostor, čime bismo zaokružili investiciju i stvorili jedan od objekata koji će koristiti razvoju turizma i čuvanju povijesti i tradicije. Nadalje, kandidrat ćemo se za obnovu fasade kod Fonda za energetsku učinkovitost, a nakon procjene štete ići ćemo i na kandidaturu za poslove potpune zamjene krovišta. U iduće dvije godine trebali bismo realizirati 50 do 70 posto od planiranog, a u znatnoj mjeri ovisit ćemo o sufinanciranju jer će cjelokupan spomenuti projekt uređenja tražiti oko 100.000 eura, što iz našeg proračuna ne možemo dati pa ćemo ovisiti o pomoći, pri čemu nam je za ove poslove unutarnjeg uređenja koji trenutačno traju Primorsko-goranska županija osigurala 200.000 kuna«, rekao je Štimac, izrazivši nadu da će poslovi preuređenja biti gotovi na vrijeme kako bi članovi Udruge ljubitelja lokvarskih starina mogli iznova postaviti eksponate, što će značiti da će etno zbirka biti spremna za iduću turističku sezonu.