Iskorak

Poduzetna obitelj Lenac: Novi silos i nadstrešnica za nova Queen Sheep stada

Marinko Krmpotić

Na imanju u Suhoj Rečini netom je postavljen novi silos kapaciteta 12 tona, a unatoč snijegu delnički Stenavert gradi dvije nove nadstrešnice za smještaj ovaca, što je značajan iskorak u projektu uzgoja romanovski ovce, osnovne djelatnosti poduzeća koji zajedno vode Damir i Ivanka Lenac iz Mrzle Vodice



MRZLA VODICA Iako dosadašnji dio prosinca ne pruža nimalo pogodne uvjete za građevinske radove, na imanju koje je u Suhoj Rečini, neposredno podno masiva Risnjaka, unajmila obitelj Lenac iz Mrzle Vodice, traju radovi na izgradnji dviju novih nadstrešnica za smještaj ovaca. Štoviše, prije ovih za Gorane ipak neobično jakih udara orkanskog juga, u krugu njihovog imanja uspješno je postavljen novi silos kapaciteta 12 tona, što je značajan iskorak u projektu uzgoja romanovski ovce, osnovne djelatnosti poduzeća Queen Sheep koji zajedno vode Damir i Ivanka Lenac.


Osigurana ishrana


– Da bismo za naše ovce i njihovu brojnu janjad imali osiguranu prehranu, mi smo tijekom posljednje nepune dvije godine koliko traje naš projekt, već imali silos u koji se moglo spremiti sedam tona hrane, što je bilo dovoljno za dvadeset dana opskrbe naših ovaca, a novi silos gotovo je dvostruko veći i sada imamo osiguranu ishranu za punih 60 dana – govori Damir Lenac koji, uz napomenu kako su silos postavili radnici delničkog Stenaverta, napominje da ista firma gradi i nove hale, odnosno nadstrešnice za smještaj ovaca.


– S njima smo surađivali i pri izgradnji dvije postojeće nadstrešnice veličine po tri stotine kvadrata, a u svakoj je dovoljno mjesta za po četiri matična stada, odnosno 280 ovaca koliko sada imamo. Budući da nam je cilj 640 ovaca, krenuli smo u proširenje pa su u izradi dvije nadstrešnice veličine poput postojećih te još jednu veliku središnju od 500 kvadrata koja će služiti za uzgoj, kalibraciju i selekciju janjaca, što i jest naš temeljni proizvod. Plan je da se, ako je ikako moguće, ti objekti podignu do kraja ove godine, a konačnu odluku donijet će, naravno, vremenske prilike koje nam posljednjih dana baš i nisu odviše sklone – govori Damir Lenac.


Podrška Općine Lokve




Postavljanje novog silosa i izgradnja novih nadstrešnica samo je dio posla koji očekuje Lence u investiciji koja već pokazuje pozitivne pomake jer je Queen Sheep janjetina već vrlo tražena. U budućnosti, ističu Damir i Ivanka Lenac, bit će nužno ojačati i komunalnu infrastrukturu vezanu uz vodu, struju i cestu.


– Struju za sada rješavamo uz agregate i sunčane kolektore. Vode kad ponestane, pomoć nam pružaju lokvarski vatrogasci dostavom cisterne, a cesta koja vodi do farme još nije asfaltirana, ali je zahvaljujući Općini Lokve otvorena i tijekom zimskih mjeseci što nam je vrlo bitno i zbog čega smo zahvalni Općini Lokve koja iskazuje razumijevanje za naš rad i pomaže nam kad je to god moguće – rekli su Ivanka i Damir Lenac.