Domska vila Vinka

Pjevala i na francuskom: Štićenica delničkog doma proslavila 102. rođendan

Marinko Krmpotić

Foto M. Trinajstić

Foto M. Trinajstić



DELNICE U Domskoj vili Vinka, poznatom delničkom domu za osobe starije dobi, jučer je s razlogom bila prava rođendanska fešta. Naime, Marija Kovač, štićenica tog Doma, proslavila je u društvu obitelji, osoblja i svojih kolega pune i velike 102 godine. Rođena je 1914. godine u Prezidu u obitelji Poje, a iza nje je danas šestero djece (pet sinova i jedna kći), četvero unučadi (pokojni Siniša, Patricija, Saša i Ivan) i četvero praunučadi (Korina, Kai, Dominik Filip i najmlađa šestomjesečna Leonarda Dorotea).


Život Marije Kovač bio je sve samo ne lagan što se vidi i iz podatka da je dvoje od šestero njene djece umrlo nedugo nakon poroda, a devedesetih je doživjela i tragediju pogibije unuka Siniše koji je izgubio život u Domovinskom ratu kao pripadnik 2. Gardijske brigade. Nakon što je 1974. godine postala udovica nastavila je živjeti sa sinom Ivanom s kojim sredinom osamdesetih odlazi u Francusku gdje živi veći dio godine (samo ljeta provode u Prezidu) da bi se prošle godine, nakon što joj je zdravlje bilo narušeno, odlučila vratiti kući i umrijeti u domovini. Zbog potrebe stalne brige o njoj obitelj je u svibnju prošle godine smješta u Domsku vilu »Vinka« gdje joj se stranje popravlja što je bilo vidljivo i jučer pri proslavi rođendana.


Glavni čestitari bili su sin Petar, snahe Marija i Biserka, unuk Saša te praunuka Korina koji su nam rekli da je gospođa Marija do 98. godine čuvala unuke, kuhala i kretala se, a zdravstveno stanje ozbiljnije joj je narušeno tek kad je napunila stotu godinu. Danas, iako nepokretna, vedra je i vesela, s radošću je prihvatila lijepu tortu s brojkom 102, popričala i izljubila se sa svojim Kovačima te zapjevala malo na domaći, malo na francuski. Tajna dugovječnosti? Najvjerojatnije u genetici jer je njena mama doživjela 94, a i majčine sestre Karolina i Franka »potegle« su preko devedeset… A gospođa Marija sve ih je nadživjela. Sretno!