Čelimbaša

Otvoren mrkopaljski hostel »Skijaški dom«; Kostelić: Smještaj uz stazu je pun pogodak

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Svakako ću preporučiti Hrvatskom skijaškom savezu da dio priprema naših selekcija bude realiziran i u Mrkoplju, a možda i sama dođem okušati se na ovim stazama, rekla je Janica Kostelić



MRKOPALJ Jučer je u Mrkoplju neposredno uz skijalište Čelimbaša, u nekadašnjoj zgradi Škole mira, otvoren hostel »Skijaški dom« koji će svakako pridonijeti razvoju turizma na području Mrkoplja i Gorskog kotara općenito.


Čast otvaranja prvog mrkopaljskog hostela pripala je proslavljernoj hrvatskoj sportašici, briljantnoj alpskoj skijašici i sadašnjoj zamjenici ministra prosvjete i sporta Janici Kostelić, a pomogli su joj primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić te Ivan Butković, direktor KD »Mrzle drage« u čijem okviru će hostel djelovati.


Ime »Skijaški dom«, istaknuto je u uvodu svečanosti, odabrano je zbog duge tradicije skijanja ovog kraja koji se opravdano diči nazivom kolijevke hrvatskog skijanja i gdje se organizirano skija i natječe još od 1913. godine, a koliko su zimski sportovi dio života ljudi ovog kraja pokazuju i sjajni rezultati mrkopaljskih skijaša koji su poput Jakova Faka osvajali i olimpijska odličja, odnosno Dine Butkovića koji je medalje osvajao na svjetskim juniorskim prvenstvima.


Pomoć županije




Obnovljeni i preuređeni hostel nudi u osam soba 20 kreveta, salu za sastanke, knjižnicu »Franjo Starčević« i blagovaonicu, a uz turističku sigurno će imati i funkciju okupljanja vezanog uz kulturne i slične priredbe. Obnova bivše Škole mira u hostel »Skijaški dom« rezultat je, kako je u pozdravnoj riječi istaknuo načelnik Mrkoplja Ivica Padavić, višegodišnjih ulaganja Primorsko-goranske županije i Općine Mrkopalj.


– Ukupno je od 2013. godine pa do danas uloženo 3,2 milijuna kuna u obnovu infrastrukture skijališta Čelimbaša i hostel, a 80 posto tih sredstava osigurala je Županija bez čije pomoći svega ovoga ne bi bilo, rekao je Padavić. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je kako su spomenuta ulaganja rezultat namjere županije da kroz projekte ovakve vrste pomogne razvoju turizma u goranskim lokalnim samoupravama.

– Naša je želja da sva goranska skijališta zimi rade pa smo se nakon ulaganja u Čelimbašu okrenuli i skijalištu Rudnik u Tršću gdje ćemo u suradnji s Gradom Čabrom pokušati osposobiti skijalište i ugostiteljski objekt uz njega. Jedina smo Županija u Hrvatskoj koja ima uvjete za razvijanje svih vrsta sportova – od onih na moru do ovih na snijegu i svih ostalih pa smo i stoga prvi u Hrvatskoj koji smo napravili strategiju razvoja sporta do 2020. godine, rekao je Komadina.


Nekoliko riječi o toj strategiji potom je rekao Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za sport, kulturu i tehničku kulturu PGŽ koji je rekao kako će Županija kroz rad Goranskog sportskog centra pridonijeti razvoju ovakvih i sličnih objekata sportske i ugostiteljsko-smještajne infrastrukture.


Prvi put u Mrkoplju


Janici Kostelić ovo je bio prvi boravak u Mrkoplju za kojeg zna jer je njen brat Ivica boravio ovdje pri otvaranju jedne od staza.– Svi koji treniraju skijanje znaju da je jako dobro uz stazu imati mogućnost smještaja pa je s te strane uređenje hostela pun pogodak. Svakako ću preporučiti Hrvatskom skijaškom savezu da dio priprema naših selekcija bude realiziran i u Mrkoplju, a možda i sama dođem ovamo okušati se na ovim stazama, rekla je Janica Kostelić.