Skok u fotoobjektiv

Osam stotina Delničana utjelovilo skijaša-skakača

Biljana Savić

Stojeći u košari dizalice vatrogasnog vozila na Japlenškom vrhu, jedinoj hrvatskoj skijaškoj skakaonici, koja unatoč tome nije u funkciji, Strikoman je jučer snimio svoju 270-tu milenijsku fotografiju



DELNICE Snimljena je i delnička milenijska fotografija. Dakako, iz objektiva poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana. S delničkog Japlenškog vrha, jedine skijaške skakaonice u Hrvatskoj koja unatoč tome nije u funkciji, Strikoman je jučer, stojeći u košari dizalice vatrogasnog vozila, snimio svoju 270-u i prvu delničku milenijsku fotografiju.


Poziralo mu je više od osamsto Delničana, mahom djece – vrtićara, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, a na milenijskoj fotografiji željelo se ovjekovječiti i puno odraslih. Svi oni svojim su tijelima i dušama oblikovali skijaša skakača na snježnoj podlozi Gradskog stadiona u Delnicama.


– Često putujem Hrvatskom, ali ne jurim, nego stanem. Tako sam stao i ovdje u Delnicama, prošetao malo do Turističke zajednice i kad sam čuo priču o neiskorištenoj delničkoj skakaonici, dobio sam ideju.




Ova milenijska fotografija može poslužiti promidžbi Delnica i potaknuti obnovu ove skakaonice, tko zna, možda dobijemo još jednoga Kostelića, ali skakača – našalio se Strikoman, dodavši da se za ovo fotografiranje pripremao samo dva dana, jer su bili idealni klimatski uvjeti, ali i zato što su sve gradske službe Delnica obavile svoj zadatak.



– Snijega je na stadionu bilo 70 centimetara, ali delničke gradske službe su ga izravnale, potom smo napravili nacrt, pozvali građane da dođu pozirati, došli su i – eto fotografije, kazao je jučer Strikoman, koji je fotografije odmah nakon fotografiranja razvio i počela je prodaja – 10 kuna po komadu.



– Ovo mi je bilo super iskustvo, baš mi je drago da sam sudjelovao u ovom projektu, stajali smo na označenim mjestima desetak minuta, slušali kad trebamo čučnuti, a kad ustati, neobično iskustvo – kaže nam Delničanin, srednjoškolac Filip Petrović, a njegov školski kolega Matija Šporer kaže da se odazvao ovom projektu jer je dobio poziv iz škole, ali da mu nije nimalo žao, dapače, volio bi da delnička skijaška skakaonica ponovo bude u funkciji.



– Totalno mi je bilo fora, kaže srednjoškolka Lea Čop, još nisam vidjela fotku, jedva čekam, mislim da će super izgledati. Nema svatko priliku sudjelovati u milenijskoj fotografiji.


I zaista, više od 800 Delničana postalo je jučer i ostalo dio Strikomanove milenijske delničke priče…