Obnova i preuređenje

Općina Skrad i Primorsko-goranska županija kupili najstariji goranski hotel “Zeleni vir” za 690.000 kuna

Marinko Krmpotić

Hotel Zeleni vir – objekt od povijesnog značaja za goranski turizam / foto M. KRMPOTIĆ

Hotel Zeleni vir – objekt od povijesnog značaja za goranski turizam / foto M. KRMPOTIĆ

Ovakvo stanje je neodrživo. Hotel želimo obnoviti i urediti te ga ponuditi nekom zakupcu ili sami njime na neki način neko vrijeme upravljati, kaže načelnik Općine Skrad Damir Grgurić



 Slijede li najstarijem goranskom hotelu – danas zapuštenom i zatvorenom »Zelenom viru« u Skradu – bolja vremena, teško je reći, ali da su se neke stvari promijenile i da nekakva promjena stanja slijedi, nedvojbeno je. Naime, hotel je za 690.000 kuna od prethodnog vlasnika otkupila Općina Skrad koja će uskoro javnosti predstaviti plan o daljnjim koracima. Načelnik Skrada Damir Grgurić kupnju starog hotela tumači činjenicom da je riječ o objektu od povijesnog značaja za turizam Skrada i Gorskog kotara u cijelosti, odnosno lokaciji čija je tužna sudbina već godinama žalostila svakog tko voli Skrad.



Uz »Zeleni vir« veliki potencijal skradskog i goranskog turizma svakako je i kompleks nekadašnjeg lječilišta na Šiljaru. Zanimanje potencijalnih ulagača, kao i same lokalne samouprave, slama se na problemu jedne čestice državnog zemljišta koja se nalazi unutar tog kompleksa i priječi realizaciju zamišljenih projekata. Nažalost, govori nam načelnik Grgurić, ni tu nije došlo do promjena.


– Sadašnja tehnička vlast obećala je nedugo po početku obnašanja vlasti rješenje problema kroz davanje te čestice na upravljanje Općini Skrad na razdoblje od 99 godina. Obećanje nije moglo biti ispunjeno zbog krize vlade pa smo tu i dalje na mrtvoj točci, rekao je Grgurić.





Vrbovsko kao primjer


– Na kupnju smo se odlučili djelomično i stoga što smo se do sada svaki put gorko razočarali ponašanjem ranijih vlasnika od kojih niti jedan nije bio u stanju obnoviti hotel i početi s radom. To je stanje neodrživo i donosi štetu Skradu i skradskom turizmu pa smo odlučili preuzimanjem tog hotela promijeniti stanje, preuzeti ga, obnoviti i urediti te ga ponuditi nekom zakupcu, ili sami njime na neki način neko vrijeme upravljati. Hotel smo kupili uz pomoć Primorsko-goranske županije koja nam je pomogla s 300.000 kuna, a mi smo dali 390.000 kuna. Za preuređenje i obnovu rada najprije ćemo pokušati naći sredstva iz EU fondova ili države, a ako ne uspijemo sami ćemo dići kredit, obnoviti ga te potom dati na upravljanje PINS-u ili nekom poduzetniku, rekao je Grgurić dodavši da je zgrada, s građevinske strane, u solidnom stanju.


Župan Zlatko Komadina ističe da je ukupna svota bila prevelik zalogaj za općinu pa je Općina Skrad uputila županiji molbu za sufinanciranje.


– Ideju smatramo dobrom pa smo iz sredstava programa regionalnog razvoja izdvojili 300.000 kuna i pomogli Skradu. Pri odluci smo se rukovodili primjerima kakve smo vidjeli u Vrbovskom gdje se sličnim potezima uspjelo potaknuti poduzetničke inicijative. Dakle, pokušaj Općine Skrad vidimo kao jedno prijelazno rješenje u kojem lokalna samouprava upravlja jednim takvim objektom, a onda ga otkupi neki ulagač, ili se razvije određeni oblik javno-privatnog partnerstva ili se pak nađe neko drugo rješenje. Bilo što, samo da objekt ne propada.


Želimo pomoći


Svakoj goranskoj lokalnoj samoupravi želimo pomoći u projektima vezanim uz sport, rekreaciju i turizam i to na taj način da ulažemo sredstva u stvaranje što kvalitetnije mrežu turističke ponude i infrastrukture kako sportsko-rekreacijskih objekata, tako i smještajnih kapaciteta kako bi potaknuli poduzetničku inicijativu i skrenuli pažnju ulagačima na dolazak u Gorski kotar.


Pratit ćemo daljnji razvoj projekta i spremni smo logistički pomoći, a u rujnu ćemo sklopiti ugovor o zajedničkom ulaganju u otkup ovog objekta, rekao je Komadina preporučivši i drugim goranskim lokalnim samoupravama ovakve aktivnosti. Izrazio je žaljenje što nije raspisan natječaj za projekt Hotela »Sport« jer Delnicama kronično nedostaju kapaciteti za smještaj sportaša.