Stigla zima

Obistinile se prognoze: Nagli pad temperature i prvi snijeg u Gorskom kotaru

Marinko Krmpotić

Zimska služba na terenu u Delnicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Zimska služba na terenu u Delnicama / Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Južni snijeg počeo je padati oko 11 sati, u višim predjelima i nešto ranije, a u Delnicama je, primjerice, za manje od dva sata  temperatura s 10 stupnjeva pala na nulu. Zbog vikenda i manjeg broja vozila, problema u prometu nije bilo



DELNICE  Sukladno prognozama meteorologa, prve ovosezonske snježne pahulje na području Gorskog kotara počele su padati oko 11 sati, u višim predjelima i nešto ranije, a uz predviđanja vezana uz oborine, točnima su se pokazala i ona vezana uz nagli pad temperatura pa je tako, primjerice, u Delnicama temperatura s 10 stupnjeva koliko je zabilježeno u 9.30, za manje od dva sata pala na nulu čime su stvoreni svi uvjeti da se kiša koja je do tada padala pretvori u snijeg.


Prijepodnevne i poslijepodnevne oborine bile su vezane uz jugo pa je prvi ovosezonski snijeg bio mokar i nije se tako lako hvatao na ne tako hladno tlo, zbog čega je do ranih predvečernjih sati snježni pokrivač bio relativno tanak i dosegao visinu od desetak centimetara u nižim i nešto više u višim područjima Gorskog kotara, a ostvare li se prognoze moglo bi tijekom noći pasti dodatnih 10-15 centimetara, što znači da bi nedjelja trebala Goranima donijeti prvi ove sezone ozbiljniji snježni pokrivač visine od 20 do 25 centimetara.



Već za preksutra i za cijeli naredni tjedan najavljeno je proljepšanje vremena i stabilno suho i hladno vrijeme, što bi trebalo značiti da će Gorski kotar narednih dana izgledati baš onako kako to zimi i treba biti, a to znači bijelim pokrovom prekrivene šume, livade i krovovi goranskih naselja. Boljeg uvoda za blagdansko ozračje prosinca ne može biti, a hoće li zaista biti tako kako najavljuju meteorolozi, uvjerit ćemo se vrlo brzo.





Današnje oborine, bar do predvečernjih sati, nisu uzrokovale bitnije zastoje ili kašnjenja u prometu, što zbog činjenice da je bilo riječ o južnom snijegu, što zbog toga jer je promet zahvaljujući vikendu bio znatno manjeg obima.


Sutra bi prometa trebalo biti još i manje pa je logična pretpostavka kako prvi snježni vikend nove zimske sezone neće na goranskom području dovesti do ozbiljnijih poremećaja u prometu.