Pasji život!

Neprimjereni uvjeti za držanje divljači: Delničke srnice kao u – konclogoru

Marinko Krmpotić



DELNICE Srnice koje već nekoliko godina obitavaju smještene u tzv. gateru kraj Lovačkog doma u Delnicama žive u sve težim uvjetima, smatraju Delničani okupljeni u građanskoj inicijativi za poboljšanje životnih uvjeta delničkih srna. Predstavnici te inicijative obratili su nam se pismom u nadi da će njihov javni istup pročitati i u nadležnoj instituciji koja vodi brigu o smještaju i uvjetima života srneće divljači. U tekstu prispjelom na e-mail redakcije stoji:


»Slika koju svakodnevno gledamo šećući Ljubavnom stazom koja se nalazi neposredno uz gater, je slika koju više ne želimo gledati! Otužno, žalosno improvizirano, nedovoljno sigurno i, na žalost, neodoljivo podsjeća na konclogor! Osim toga građani, a i turisti, hrane te jadne životinje starim kruhom koji nikako nije primjeren za njihovu ishranu, dapače je štetan! Prostor je loše osmišljen, ružno izgleda, a srne pate glasajući se tužno! Treba hitno napraviti još dva-tri takva prostora da se srne mogu seliti dok se ne zazeleni postojeći prostor!


Dosta je improvizacija


Svjedoci smo da su mnoge mlade srne stradale provlačeći glavice kroz ogradu, a lanad je pronađena izvan staništa jer se provukla ispod žice! Bilo bi zaista vrijeme da se izgradi sigurni zid da se na njega montira žica, da se prestane s improviziranim nabacivanjem drva i trupaca u novonastale rupe ispod žice! Jer, u pogledu na te životinje nitko ne uživa, nego – samo ako imalo ima empatije – žali ih što žive u tako lošim uvjetima!«, pišu predstavnici građanske inicijative za poboljšanje životnih uvjeta delničkih srna.




Ogorčenje ljubitelja životinja razumljivo je ako se pogleda prostor u kojem srnice žive. Prenapučenost je očita i po izgledu okoliša koji su životinje, iako nikad nisu gladne, jednostavno obrstile. Svoje je dodao i ledolom prije nekoliko godina pa sve skupa često izgleda pomalo apokaliptično i nimalo privlačno. Svemu tome dojam negativnosti zna dati i tužno glasanje tih životinja.


Komplicirano preseljenje


Brigu o srnama vodi Šumarija Delnice koja djeluje u okviru Uprave šuma podružnice Delnice čiji je voditelj Denis Štimac svjestan težine ovog problema: »Mi vrlo dobro znamo da je za ovaj broj jelenske divljači to premalen prostor i njih bi minimalno trebalo biti tri puta manje. Nastojimo to riješiti preseljenjem i dio smo ih već prebacili na Milanov vrh na čabarskom području, a nastojat ćemo to raditi i dalje. Sve to nije jednostavno jer su navikle na čovjeka i lovljenje je vrlo teško. S druge strane, uspavljivati ih je ponekad i opasno jer je smrtnost pri uspavljivanju prilično velika. Dakle, radimo na rješenju problema da ih gore bude svega desetak, što bi bio neki njihov optimalan broj za prostor kraj Lovačkog doma, da unesemo malo svježe krvi u gater kroz jedinke iz drugih uzgajališta i taj ćemo zadatak obaviti do zime na zadovoljstvo svih, divljači koju ćemo preseliti na Milanov vrh, gdje će imati puno bolje uvjete za život, i posjetitelja kojima će izgled gatera i divljači biti puno ljepši«, rekao je Štimac.