Požar uništio postrojenje

Na zgarištu pilane u Donjoj Dobri: ”Trideset godina radiš, boriš se i mučiš, a sve nestane u trenu”

Marinko Krmpotić

Vlasnik Rade Rajnović kaže da je požar uništio ne samo grede i građu, već i strojeve od kojih su neki bili novi. Očevid je pokazao da je isključen tehnički uzrok, a vlasnik sumnja da je požar podmetnut



DONJA DOBRA Trideset godina radiš, boriš se i mučiš, a onda u sat-dva sve nestane, s puno nam je tuge i boli jučer pred zagrištem svoje pilane u Donjoj Dobri Rade Rajnović komentirao požar koji je u noći s ponedjeljka na utorak u potpunosti uništio pilanu koja je njemu i njegovoj obitelji proteklih trideset godina osiguravala život. Požar je izbio u ranim jutarnjim satima, a budući da je pilana od naseljenih kuća udaljena stotinjak metara i pomalo »sakrivena« s dvije zgrade u kojima nitko ne živi, požar je prva susjeda primijetila tek kad je plamen već jako zahvatio pilansko postrojenje.


Puno sumnji


Vatrogasci iz nekoliko okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava, iz Ravne Gore, Skrada i Brod Moravica te Javne vatrogasne postrojbe Delnice vrlo su brzo stigli na mjesto požara i uspjeli ugasiti plamen, ali šteta je već bila golema i nenadoknadiva. Požar je lokaliziran oko 2.40 sati. Ozlijeđenih osoba nije bilo, a pilana smještena nedaleko od stare prometnice Rijeka – Zagreb u potpunosti je izgorjela.


– Ne znam što se dogodilo, ali moguće je da je čak netko i podmetnuo požar jer ne vidim što je moglo unutar kruga pilane izazvati požar, budući da ja gotovo cijeli dan boravim ovdje i uz četiri moja radnika zaista pazim na sve. Tu smo od pola šest ujutro do pola devet uvečer, godinama radimo i dobro znamo sve opasnosti od požara u ovakvom postrojenju i jako pazimo na sve, pa zato i nije bilo ovakvih situacija. Zato mi je sve sumnjivo i nadam se da će istraga otkriti o čemu je riječ – govori Rajnović, dodajući kako su ga već zvali ljudi za koje je radio usluge proreza i ponudili pomoć.


Tužno zgarište


– Hvala im jer mi to puno znači, ali trenutačno zbilja ne znam što i kako dalje. Jedna kći je na školovanju, druga pri kraju fakulteta i sada bi trebala početi sezonski raditi, kao i supruga… Teško, bit će nam teško jer je požar baš sve uništio, ne samo grede i građu, već i sve strojeve od kojih su neki bili novi – rekao je Rajnović. Snaga vatrene stihije koja je u sat-dva uništila pilanu najbolje je vidljiva na samom zgarištu gdje zaista ništa nije ostalo cijelo. Pougljenjene grede vrlo brzo će se srušiti, ozbiljno je oštećena i nadstrešnica pod kojom su se nalazili strojevi, a sami strojevi uništeni su u potpunosti.

Sreća u nesreći je da je pilana izdvojena od naseljenih kuća pa se požar nije prenio na njih, a mjesta sumnji vezanoj uz uzroke požara zaista ima jer je u noći s ponedjeljka na utorak u cijelom Gorskom kotaru bilo hladno. Policija je tijekom jučerašnjeg poslijepodneva objavila rezultate očevida s požarišta te potvrdila da je isključen tehnički uzrok požara. Istraga nadležnih policijskih i vatrogasnih tijela svakako će idućih dana pomoći u otkrivanju istine, ali ono što je sigurno da je ovaj neočekivani proljetni požar nanio veliku štetu obitelji Rajnović.