Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 1n
Sutra: 7° 7° 1n
5. prosinca 2019.
Proždrljivi štetnik

Ministarstvo poljoprivrede naredilo: Šumoposjednici Gorskog kotara dužni spriječiti širenje potkornjaka

Snimio Damir ŠKOMRLJ
Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 15. studeni 2016. u 10:26 2016-11-15T10:26:10+01:00

Ne poduzme li šumoposjednik odgovarajuće mjere Ministarstvo poljoprivrede će za njihovu provedbu ovlastiti pravnu osobu sukladno Zakonu o šumama, a mjere će se provesti na teret šumoposjednika.

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo kako je objavljena naredba o mjerama za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka, prema kojoj su šumoposjednici Gorskog kotara dužni provoditi zaštitu šuma od toga štetnika.

Naredba o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje štetnog organizma osmerozubog smrekova pisara objavljena je 11. studenoga u Narodnim novinama, navode iz Ministarstva.

Obavještavaju šumoposjednike Gorskoga kotara čije su šume u zaraženom području da su dužni početi provođenje mjera zaštite šuma za sprječavanje širenja i suzbijanje potkornjaka u roku 30 dana od dana stupanja odredbe na snagu.

To znači da su Savjetodavnoj službi dužni podnijeti zahtjev za doznaku stabala u svojoj šumi najkasnije do 12. prosinca. Ne poduzme li šumoposjednik odgovarajuće mjere Ministarstvo poljoprivrede će za njihovu provedbu ovlastiti pravnu osobu sukladno Zakonu o šumama, a mjere će se provesti na teret šumoposjednika.

Za šumoposjednike u zaraženom području koji ne započnu provedbu mjera u roku, jer su odsutni, nepoznatog boravišta ili se radi o neriješenim imovinsko-pravnim pitanjima, općinski načelnik, gradonačelnik odnosno župan na čijem području se nalaze zaražene šume ovlašteni su uspostaviti privremeno upravljanje tim šumama u skladu sa zakonom, ističu iz Ministarstva.

"U borbi protiv širenja potkornjaka moramo biti složni i surađivati kako bismo sačuvali naše šume od toga opasnog nametnika. Iako to u ovom slučaju znači da moramo posjeći sva zaražena stabla, za budućnost naših šuma to znači spas i odgovorno gospodarenje. Pozivam sve šumoposjednike na suradnju", poručio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Iz Ministarstva napominju kako za radove sanacije i obnove šumskih sastojina šumoposjednici upisani u Upisnik šumoposjednika ostvaruju pravo na naknadu za općekorisne funkcije šuma sukladno Pravilniku o postupku za ostvarivanje prava na sredstva iz naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma za izvršene radove u šumama.

Upis u Upisnik šumoposjednika obavlja se na temelju Pravilnika o Upisniku šumoposjednika. Zahtjev za doznaku podnosi se u uredima Savjetodavne službe, a na području Gorskoga kotara to su uredi u Delnicama i Tršću.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.