Roditelji u misiji

Magdaleni treba pomoć: Da bi prohodala, za terapiju s robotom mora skupiti 150.000 kuna

P. N.

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

No, da bi se ova terapija mogla pružiti djevojčici koja boluje od cerebralne paralize i epilepsije potrebno je skupiti 150.000 kuna



Nakon što su za svoju dvadesetogodišnju kćer Magdalenu Štimac već učinili izuzetno puno, njeni roditelji – Zdravko i Tea – odlučili su krenuti u još jednu »nemoguću misiju«. Ovog je puta riječ o 150.000 kuna koje treba sakupiti ne bi li se platilo liječenje koje bi uz pomoć robotske neurorehabilitacije možda omogućilo Magdaleni da samostalno hoda.


Naime, Magdalena Štimac rođena je 13. veljače 1999. godine, u 32. tjednu trudnoće i taj je prerani porod doveo do moždanog udara koji je uzrokovao brojne probleme pa Magdalena praktično od rođenja boluje od cerebralne paralize i epilepsije. Zahvaljujući velikim naporima i pomoći mnogih, Magdalena je dio tih velikih zdravstvenih problema savladala i danas se kreće uz pomoć hodalice ili štaka, a o njoj uz roditelje brine i osobna asistentica Dijana Kesić Bolf. Magdalena je, govori nam njen otac Zdravko Štimac, od djetinjstva vezana uz skrb fizijatra, ortopeda i drugih stručnjaka.


– Operirala je obje Ahilove tetive, bila na liječenjima u Lovranu i Varaždinskim Toplicama, a uz razumijevanje Primorsko-goranske županije čak je uz korištenje video nadzora završila i srednju ekonomsku školu. Na tom putu borbe za njen što dostojniji život pomagali su nam mnogi, a sav taj proces i financijski je iznimno zahtjevan.




Usprkos tome uspijevali smo joj osigurati niz potrebnih lijekova, nabavljali redovno ortopedske cipele i ortopedsku hodalicu, kupili i ortopedski tricikl, uredili u kući sanitarni prostor prilagođen njenim potrebama te uredili i prostor ispred kuće kako bi joj bilo lakše kretati se – govori Zdravko, a njegova supruga Tea ističe kako su kroz te višegodišnje brojne kontakte s liječnicima došli i do kontakata vezanih uz mogućnost tzv. robotske neurorehabilitacije.



– Kako su nam rekli stručnjaci to se liječenje temelji na neuroplastičnosti, odnosno sposobnosti mozga da se reorganizira i uspostavi nove sinapse između neurona oštećenih dijelova. Neurorehabilitacija robotikom još je relativno nepoznata, a referentni centar za neurorehabilitaciju robotikom za jugoistočnu Europu je Poliklinika »Glavić« u Zagrebu. Odveli smo Magdalenu na pregled u tu polikliniku i nalazi tamošnjih stručnjaka pokazali su kako za nju mogućnosti rehabilitacije postoje.


Po mišljenju stručnjaka Poliklinike »Glavić« Magdaleni bi trebalo deset do dvanaest tjedana svakodnevne rehabilitacije uz pomoć robota Lokomat na kojeg bi bila priključena i uz čiju bi pomoć njen mozak nastojao popraviti veze između oštećenih dijelova. Jedan tjedan takvog tretmana košta 13.500 kuna, a to znači da nam za tih dvanaest tjedana treba oko 150.000 kuna – govori Tea Štimac.


Novac bi trebao biti osiguran do kraja rujna kad bi, ako sve bude kako treba, počela i terapija. Obitelj Štimac već je krenula u traženje sredstava i prikupili su nešto više od 50.000 kuna pri čemu zahvaljuju svima koji su do sada pomogli, a među njima je i Sindikat policije čiji je Zdravko zaposlenik, Sindikat Hrvatskih šuma u kojima radi Magdalena, Strojarsko-obrtnička škola iz Rijeke, Poliklinika Medico…


– Sve ćemo ih posebno spomenuti i zahvaliti im se na kraju akcije za koju molimo ljude da se priključe i uplate koliko mogu. Učinit ćemo sve da joj pružimo šansu da možda prohoda pri čemu je tih 150.000 kuna vezano isključivo za trošak te robotske neurorehabilitacije, a troškove tromjesečnog smještaja od 20.000 kuna platit ćemo sami – rekli su Zdravko i Tea Štimac.


Pomozite i vi


Odlučite li se pomoći obitelji Štimac to je moguće učiniti na IBAN račun otvoren u Erste banci koji glasi na ime Magdalene Štimac, a broj za uplatu je HR2424020063103454456