Processus Montanus

Lokve budući centar za arheološka istraživanja?

Marinko Krmpotić

Znanstveno-istraživački centar mogao bi djelovati u obnovljenoj bivšoj zgradi ''Elektroprimorja'' i staroj učiteljskoj zgradi, a prostor kampa bio bi idealan za znanstveno-istraživački kampus, kaže Sanjin Mihelić, viši kustos Arheološkog muzeja



LOKVE » U planove i programe rada te u proračunska sredstva za sljedeću godinu Primorsko-goranska županija uključit će i projekt Znanstveno-istraživačkog centra Processus Montanus, jasno je nakon jučerašnjeg predstavljanja tog projekta dožupanu Marku Borasu Mandiću, pročelniku za kulturu Valeriju Jurešiću te pročelniku za gospodarstvo Gerhardu Lemplu. Projekt Processs Montanus temelji se na ideji stvaranja znanstveno-istraživačkog kampusa i centra vezanih uz arheološka istraživanja, a na ideju o smještanju jedne takve ustanove na područje Lokava došlo se pred dvije-tri godine, nakon što su niz arheoloških istraživanja na području Lokava, ali i nekih drugih dijelova Gorskog kotara kao što je Lič, ostvarili stručnjaci Arheološkog muzeja iz Zagreba, Instituta za arheologiju i antropologiju iz Zagreba te nekih američkih sveučilišta i fakulteta uključenih u međunarodnu studentsku razmjenu. O tim iskustvima, kao i o ideji projekta, predstavnike županije upoznao je Sanjin Mihelić, viši kustos zagrebačkog Arheološkog muzeja. Uz nedvojbenu znanstvenu korist ove ustanove koja bi bitno pripomogla arheološkom istraživanju uvelike neistraženog i nepoznatog Gorskog kotara, ona bi veliku korist mogla donijeti i turizmu ovog kraja jer bi nudila dodatne povijesne sadržaje zanimljive turistima.


 


 U zgradi HEP-a


»Znanstveno-istraživački centar zamislili smo tako da djeluje u obnovljenoj zgradi koju je svojedobno koristilo »Elektroprimorje« i staroj učiteljskoj zgradi u središtu Lokava, a prostor kampa mogao bi biti idealan za znanstveno-istraživački kampus. Naravno, za obnovu i preuređenje tih prostora treba znatna količina sredstava pri čemu bismo nekadašnju zgradu »Elektroprimorja« u cijelosti obnovili svotom od oko milijun kuna, od čega nam je oko 250.000 kuna potrebno za prvi dio posla koji bi osigurao daljnje radove.





Načelnik Općine Lokve Toni Štimac složio se s činjenicom da bi ovaj projekt mogao pomoći razvoju lokvarskog turizma, ali i nabrojio niz prepreka (problem vlasništva bivšeg autokampa, financijski vrlo zahtjevni zahvati obnove spomenutih zgrada) zbog kojih realizacija neće biti ni brza, ni jednostavna.



Znatno su veća ulaganja u zgradu stare učiteljske škole, a u tu višu fazu stvaranja Centra išlo bi se ponajprije uz pomoć EU sredstava«, rekao je Mihelić, a Miren Androić, predsjednik Udruge »Lujzijana«, zahvaljujući čijem je projektu »Lujzijana i Karolina kao povijesne ceste« i došlo do ideje o znanstveno-istraživačkom arheološkom centru, predstavio je rad te udruge, dok je Vid Arbanas, ugledni lokvarski poduzetnik, naglasio kako je financijska potpora šire društvene zajednice nužna, žele li se iskoristiti potencijali ovog projekta koji na jednom mjestu nudi kombinaciju povijesti i prirodnih ljepota što bi itekako moglo biti zanimljivo brojnim turistima.


 


 Nije sve u entuzijazmu


Marko Boras Mandić, zamjenik primorsko-goranskog župana istaknuo je kako je očigledno da je projekt došao do faze u kojoj entuzijazam više nije dovoljan: »Nedvojbeno je da ovako zamišljen projekt može biti i turistički iskoristiv, štoviše, možda postati i turistički brand ovog kraja. Ovakvi nam sadržaji nužno trebaju, pogotovo ako znamo da smo imali zimu bez snijega i ljeto s premalo sunca pa je nužno turistima ponuditi sadržaje koji će ih privlačiti i kad je loše vrijeme«, rekao je Boras Mandić, najavivši kako je Primorsko-goranska županija spremna uključiti se i pomoći u realizaciji ovog projekta. Potvrdili su to i pročelnik za kulturu Valerij Jurešić koji je podsjetio na nedavno preuzimanje Kaštela Zrinski od strane Prirodoslovnog muzeja, što znači da sadržaji i institucije takve vrste mogu djelovati u Gorskom kotaru, a potporu je najavio i pročelnik za gospodarstvo Gerhard Lempl, naglasivši kako treba napraviti analizu. U svakom slučaju, prvi korak je učinjen, a hoće li ih biti još i hoće li zaista u Lokvama jednog dana zaživjeti Znanstveno-istraživački centar Processus Montanus pokazat će budućnost.