Opsežni petomjesečni radovi

Konačno temeljita obnova mosta Luke

Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Foto Marinko Krmpotić

Vrijednost investicije je 3,8 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do konca listopada. Do tada će jedino biti potrebno iznaći alternativne prometne pravce kako dio stanovništva, odnosno gospodarskih subjekata, ne bi bio prometno odsječen



VRBOVSKO  Radovi na obnovi mosta Luke nedaleko od Vrbovskog počet će tijekom svibnja, najavljeno je nakon posjeta Olega Butkovića, ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Gradu Vrbovskom. Taj most, kao i Perić most u Ljubošini, na samoj granici Vrbovskog i Ogulina, u društvu ministra obišli su gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić i gradonačelnik Ogulina Jure Turić.


Nakon obilaska terena pokrenute su potrebne aktivnosti među kojima je bio i sastanak predstavnika Grada Vrbovskog s predstavnicima Hrvatskih cesta, izvođača radova i nadzornog inženjera.


Predviđeni rok trajanja radova na izgradnji novog mosta je pet mjeseci, vrijednost je 3,8 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti gotovi do konca listopada ove godine.




Gradonačelnik Dražen Mufić je naglasio da do nastale situacije, kada dva mosta nisu u funkciji i na taj način naselja Gomirje i Ljubošina gotovo potpuno odsječena za kamionski promet, nije niti trebalo doći, da se pridavala potrebna pažnja stanju mostova na koju je Grad Vrbovsko opetovano upozoravao nadležne šaljući brojne dopise.


Pilane u problemu


U cilju što bržeg početka radova na izgradnji mosta, Grad Vrbovsko je Hrvatskim cestama pomogao u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa vezano za zemljište u okolici mosta i na taj način omogućio brži početak radova.


Izgradnja mosta Luke, naglasio je Mufić, svakako će pridonijeti boljoj prometnoj povezanosti ovoga kraja, ali će nažalost zatvaranjem prometa prema Gomirju iz pravca Vrbovskog, uz istovremeno ograničenje tonaže vozila na Perić mostu, doći do značajnog problema u cestovnoj komunikaciji građana Vrbovskog s područjem Gomirja i Ljubošine, a posebno će to biti problem za gospodarske subjekte koji djeluju na tom području, odnosno Šumariji Gomirje i pilanama Đurići i Sloga Commerce.


»Slijedom toga potrebno je stvoriti alternativne pravce kako bi se omogućilo kakvo-takvo normalno funkcioniranje na području Gomirja i Ljubošine tijekom izvođenja radova. Upravo stoga najbolje bi bilo da se u petomjesečnom razdoblju rekonstrukcije mosta Luke pokuša organizirati opskrba gomirskih pilana prvenstveno iz etata kojim upravlja i gospodari Šumarija Gomirje, kako bi se olakšao i na najmanju moguću mjeru sveo utjecaj prometne odsječenosti«, rekao je Mufić.


Obilazni pravci


U drugom dijelu sastanka krenulo se u obilazak terena, odnosno mogućih obilaznih pravaca i područja samog mosta gdje će se izvoditi radovi. Na tom dijelu sastanka priključio se i Romeo Bajt, načelnik Policijske postaje Vrbovsko, kako bi ga se upoznalo s planiranim izvođenjem radova i osiguranjem alternativnih pravaca.


Direktorica Silvana Sorić iz Hrvatskih cesta zahvalila je Gradu Vrbovskom na pomoći u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i zamolila za strpljenje jer se na drugi način trenutno ne mogu izvoditi radovi po završetku kojih će biti znatno bolja i sigurnija prometna povezanost ovog područja.


Da bi sve krenulo kako je i planirano, trenutačno se radi na izmjeni prometnog rješenja i kad taj posao bude gotov, moći će se krenuti u prve radove, što bi se trebalo dogoditi idućeg mjeseca. O točnom terminu početka radova na izgradnji mosta Luke pravovremeno će se putem sredstava javnog priopćavanja obavijestiti svi građani Vrbovskog, kao i drugi putnici koji prometuju navedenom dionicom ceste.