Izložba uz jezero

Jedinstvena galerija u Mrzloj Vodici: Foto-bajka o Gorskom Kotaru

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Riječ je o trećoj izložbi na otvorenom na kojoj su predstavljeni radovi mladih autora nastali u fotoradionicama održanim lani i ove godine, gdje se uz učenje o fotografiji upoznaje i Gorski kotar



MRZLA VODICA Zahvaljujući radionicama Hrvatskog fotosaveza Mrzla Vodica dobila je jučer još jednu »Bajku o Gorskom kotaru«, dojmljivu izložbu fotografija na otvorenom koje ne samo da svjedoči o ljepotama goranskih krajolika, već i uljepšava jedan baš takav pejzaž kakav je dio obale uz Mrzlovodičko jezero na kojem je u okružju prirode smještena galerija na otvorenom.


Konkretno, pet velikih panoa dugačkih po nekoliko metara nude prostor za smještaj pedesetak fotografija većeg formata (100 x 80 cm) koje se svojom ljepotom sjedinjuju s tim prostorom i pojačavaju dojam idile. Jedinstvenu galeriju fotografija uz obalu Mrzlovodičkog jezera Hrvatski fotosavez je osmislio i formirao u suradnji s Društvom za očuvanje i razvoj naselja Mrzla Vodica i Općinom Lokve 2015. godine.


Namjera je bila da se izložbe fotografija ponajprije mladih autora nastale u fotoradionicama Hrvatskog fotosaveza tematski vezane uz Gorski kotar, u kojima su usmjeravani na istraživanje, bilježenje i vrednovanje kulturne i prirodne baštine, učine dostupnim posjetiteljima tijekom cijele godine.


Velika posjećenost




Već je prva izložba »Bajke Gorskog kotara 2015.« izazvala veliku pozornost, a sljedeće je godine postavljena izložba »Mrzla Vodica nekada i danas« koncipirana kao fotografski podsjetnik na slojevitu i dramatičnu povijest sela, te kao trenutak sadašnjosti koji su donijeli mladi autori.


Treća po redu izložba na otvorenom vratila se svom temeljnom naslovu i kroz nju su predstavljeni radovi mladih autora nastali u fotoradionicama provedenim 2016. i 2017. godine.


Na prigodnoj svečanosti otvaranja nazočne je pozdravila direktorica TZO Lokve Đurđa Malnar istaknuvši da zbog niza skulptura i ove cjelogodišnje izložbe Mrzla Vodica postaje središte kulturnih zbivanja ovog dijela Gorskog kotara.


U ime Društva za očuvanje Mrzle Vodice Jadranka Maravić podsjetila je na značaj i vrijednost prethodne izložbe, a Predrag Bosnar, tajnik Fotosaveza Hrvatske, podsjetio je na dugogodišnji uspješan radionički pristup edukaciji zaljubljenika u fotografiju te naglasio veliku posjećenost galerije na otvorenom.



Jedina je zamjerka, istaknula je Zlata Medak, nazočnost automobila na ovom prostoru.– Želimo li da ovo zaista bude galerija na otvorenom onda je nužno da se ovamo ljudi mogu došetati. Želimo da se ovaj prostor uz Mrzlovodičko jezero razvija kao jedinstveni cetar ljubitelja umjetnosti, kulture i prirode. To je moguće jer je uz naše radove koji će biti u ovoj galeriji na otvorenom biti izloženi cijelu godinu , na ovom prostoru smješteno i nekoliko skulptura Goranske kiparske radionice pa je očigledno da su kipari i fotografi oplemenili ovaj i inače ljepotom bogat i plemenit prostor, rekla je Zlata Medak.


Zlata Medak, voditeljica Programa za mlade FSH-a istaknula je da sudionici radionica pristižu iz cijele Hrvatske i uz učenje o fotografiji upoznaju i Gorski kotar, a Mirjana Pešec, članica FSH i sama svojedobno sudionica ovih radionica, rekla je da zna za ljepotu i vrijednost otkrivanja bajke Gorskog kotara, od ljepote vode do snage šume.


Autori


Autori fotografija postavljenih na ovoj izložbi su Matea Blažević (Rijeka), Filip Bosnar (Zagreb), Ivo Grgurić (Lokve), Hrvoje Grguljaš (Bjelovar), Patricija Jakovac (Lokve), Ela Juras (Postira), Aleksandra Keserin (Ivanjska), Vanda Kocul Lovrović (Bjelovar), Gabrijela Kolozeti (Lokve), Valentina Krvar (Kapela), Laura Litović (Supetar), Andrea Marković (Lokve), Ernest Meštrović (Bjelovar), Matko Meštrović (Bjelovar), Carmen Milošević (Rijeka), Alma Okanović (Lokve), Slavica Pavišić (Supetar), Mirjana Pešec (Vinkovci), Klara Pleše (Lokve), Alen Prelac (Rijeka), Mia Stipčić (Rijeka), Lea Stojanović (Vinkovci), Lina Šerić (Supetar) i Ela Žagar (Lokve)