Najava onoga što slijedi na parlamentarnim izborima

Indikativni rezultati izbora za mjesne odbore u Delnicama: Najveća goranska sredina skreće – udesno?

Marinko Krmpotić

Na izborima za mjesne odbore HDZ je pobijedio i u Delnicama / Foto: M. KRMPOTIĆ

Na izborima za mjesne odbore HDZ je pobijedio i u Delnicama / Foto: M. KRMPOTIĆ

Od 25 mogućih mandata u pet mjesnih odbora koji djeluju na području Grada Delnica, predstavnici desnih stranaka (HDZ i koalicija HČSP/HSP) osvojili su za delničke prilike neuobičajeno visokih 16, dok je ljevici pripalo gotovo upola manje mandata, samo devet! 



DELNICE » Ako su rezultati izbora za mjesne odbore na području Grada Delnica najava onoga što slijedi za predstojeće parlamentarne izbore, onda je jasno da najveća goranska sredina skreće – udesno! Naime, od 25 mogućih mandata u pet mjesnih odbora koji djeluju na području Grada Delnica, predstavnici desnih stranaka (HDZ te koalicija HČSP/HSP) osvojili su za delničke prilike neuobičajeno visokih 16, dok je ljevici pripalo gotovo dvostruko manje mandata, samo devet! Stanje po ljevicu postaje još gore ako se zna da je HDZ od pet odbora pobijedio u tri (Delnice, Lučice, Turke), drugo mjesto osvojio je u Brodu na Kupi te treće u Crnom Lugu, zaradivši ukupno deset mandata, a kombinacija HČSP/HSP osvojila je tri druga mjesta (Delnice, Crni Lug, Lučice) stekavši šest mandata. 


  Ljevica je najbolje odigrala u Crnom Lugu gdje je pobjednik izbora koalicija SDP/HNS. Zadovoljniji tim rezultatom može biti HNS čiji je Petar Hrg bio na čelu liste u Crnom Lugu. Uz to je HNS zaradio još jedan mandat i u Delnicama, a svakako mogu biti zadovoljni i činjenicom da pobjedničku Grupu birača različitih opredjeljenja u Brodu na Kupi predvodi njihov član Davorin Klobučar. SDP bi sa svega dva mandata (Brod na Kupi, Delnice) bio najneugodnije iznenađenje da nema PGS-a, donedavno vladajuće stranke cijelog ovog područja, koja je ovom prigodom od 25 mogućih uzela jedan jedini mandat (Delnice). 


 Crnoluška Pirova pobjeda


Stvari po ljevicu stoje još gore ima li se na umu da je pobjeda koalicije SDP/HNS-a u Crnom Lugu Pirova pobjeda, budući da će se HDZ i HČSP/HSP vjerojatno udružiti te s tri mandata imati većinu u MO Crni Lug gdje će lijeve stranke, unatoč pobjedi, imati za provedbu vlastitih ideja nedovoljna dva glasa. 




  Naravno, sve ove pokazatelje treba uzimati s rezervom jer je poznato, a to se i ovog puta uglavnom potvrdilo, kako izbori za mjesne odbore ne privlače posebnu pažnju birača pa na njima mahom pobjeđuju ponajprije oni koji imaju discipliniranije birače. Ipak, nimalo ne treba zanemariti odličan odaziv u Crnom Lugu (35 posto), koji tamošnje rezultate čini itekako relevantnim, a slično je i u Brodu na Kupi gdje je glasovalo solidnih – za ove izbore čak i visokih – 24,52 posto. U mjestašcu Turke odaziv je bio 19,16 posto (sto posto svi uza HDZ!), a na razini državnog niskog prosjeka su Lučice (9,83) te pogotovo Delnice u kojima je odaziv od 6,60 posto ipak nedovoljno pouzdan da bi se govorilo o ozbiljnijim pokazateljima raspoloženja birača. Konkretni podaci s terena koje je javnosti iznio Tomislav Mrle, predsjednik Izbornog povjerenstva, pokazuju da je u Brodu na Kupi s 58 glasova (56,86 posto) pobijedila Kandidacijska lista grupe birača s koje u MO Brod na Kupi idu Davorin Klobučar, Vesna Pajnić i Višnja Štimac. HDZ je osvojio 27 glasova (26,47 posto) i zastupat će ga Ines Gadanec, a Stanko Raukar bit će predstavnik SDP-a koji je osvojio 17 glasova ili 16, 66 posto. 


 Cijele Turke za HDZ!


U Crnom Lugu s 41,23 posto (47 glasova) pobijedila je koalicija SDP/HNS (Petar Hrg, Anton Raukar), do njih je HČSP/HSP s 39 glasova ili 34,21 posto, a predstavljat će je Siniša Knaus i Iva Pleše, dok će boje HDZ-a koji je osvojio 28 glasova (24,56 posto) braniti Anita Abramović.  

  U Delnicama je s 69 osvojenih glasova (27,05 posto) pobijedio HDZ osvojivši dva mandata (Arijana Šercer, Gordan Tomac) koliko će imati i HČSP/HSP (Karlo Kruljac, Marko Drašković) s osvojenih 55 glasova (21,57 posto), a s po jednim mandatom raspolagat će SDP (Silvija Mulc) koji je osvojio 49 glasova (19,22 posto), HNS (Nataša Kozlica) s osvojenih 48 glasova ili 18,82 posto te PGS (Dušanka Crnković) s osvojena 34 glasa (13,33 posto). U Lučicama lijeve stranke nisu ni imale svoje liste pa je premoćno pobijedio HDZ sa 17 glasova (58,62 posto) ispred kombinacije HČSP/HSP (12 glasova, 41,38 posto), što znači da u sastav MO Lučice ulaze Mladen Mauhar, Bojana Grgec i Josip Čiček (HDZ) te Josip Silić i Kristijan Jotanović (HČSP/HSP). Napokon, u Turkima je HDZ pokazao potpunu dominaciju osvojivši glasove svih 32 na izbore izašla birača pa će, zahvaljujući toj stopostotnoj pobjedi, sastav MO Turke činiti članovi HDZ-a Mladen Mauhar, Jelka Busnov i Anton Štimac.