Još se čekaju papiri

Gospodarenje otpadom: Gradnja pretovarne stanice u Delnicama debelo kasni

Marinko Krmpotić

Zajednički je zaključak prve sjednice koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika da će se uz pomoć Primorsko-goranske županije i nadležnih državnih institucija pokušati što hitnije riješiti spomenuta »papirologija« kako bi se što prije krenulo u izgradnju delničke Pretovarne stanice



Lako je moguće da će do kraja godine za Republiku Hrvatsku doći do »neželjenih financijskih korekcija koje bi mogla provesti Europska komisija« kako u svom dopisu odaslanom primorsko-goranskom županu Zlatku Komadini i Josipu Dediću, predsjedniku Uprave Ekoplusa, piše dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Bojazan od »financijskih packi«, bolje rečeno uskrate dijela sredstava dogovorenih tzv. Dvosmjernim sporazumom o projektu Marišćina, logična je s obzirom na činjenicu da još uvijek nije realiziran jedan od temeljnih uvjeta tog sporazuma – rad pet pretovarnih stanica koje bi služile za prikupljanje otpada po mikroregijama. Najproblematičnije stanje je u Gorskom kotaru, gdje je sve još u »ranoj pripremnoj fazi« kako konstatira Šiljeg, a podrobnije pojedinosti saznati su se mogle jučer na prvoj sjednici koordinacije goranskih načelnika i gradonačelnika novog saziva održanoj u Ravnoj Gori pod predsjedavanjem načelnika Ravne Gore Mišela Šćuke.



Uz problematiku implementacija u županijski integralni sustava gospodarenja otpadom goranski su čelnici jučer razgovarali i o mogućnosti obnove rada Centra za dijalizu u Delnicama. Budući da dnevno petnaestak pacijenata odlazi na dijalizu u Rijeku ili Ogulin, očigledno je da bi obnova rada dijalize u Domu zdravlja Delnice itekako puno značila Goranima, a kakve su mogućnosti za to na jednom od sastanaka u Primorsko-goranskoj županiji, najavio je dožupan Petar Mamula, razgovarat će čelnici Županije te Mišel Šćuka i Ivica Knežević kao predstavnici goranskih lokalnih samouprava.



Najteže u Gorskom kotaru




O trenutačnom stanju s Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina nazočne je upoznao Josip Dedić, istaknuvši kako četrdesetak uposlenih dnevno obrađuje 220 do 240 tona otpada i rezultati probnog i rada prvih mjeseci su vrlo dobri. Kad je riječ o obvezi izgradnje pet pretovarnih stanica stanje je takvo da su u Novom Vinodolskom i Cresu izgrađene, odradile su probni rad i spremne za ulazak u sustav. Na Rabu i Krku izdane su građevinske dozvole, ide se u izbor izvođača radova i krajem ove ili najkasnije početkom naredne godine bit će u funkciji: »Najteže je u Gorskom kotaru jer je Pretovarna stanica u Delnicama daleko od početka radova i tu zaista treba učiniti sve da se aktivnosti intenziviraju da ne bi došlo do problema pri kontroli koju će predstavnici EU sigurno provesti«, rekao je Dedić. Kakvo je stanje s delničkom Pretovarnom stanicom i zašto se kasni u odnosu na druge, pojasnio je potom Boro Tomić, direktor Komunalca:


Nepoznati rokovi i dinamika


»Naša Pretovarna stanica kompliciranija je od ostalih jer je uz nju kao lokaciju projekte trebalo raditi i za pristupni put te infrastrukturu (voda, struja, kabeli). Još 2014. godine imali smo dozvolu za rekonstrukciju ceste, godinu dana kasnije za vodu, a zapelo je na građevinskoj dozvoli za sam objekt i to stoga jer su dvije čestice u vlasti države kojoj smo zahtjev za rješavanjem poslali još 2012. godine, ali je stav državnih tijela bio da najprije riješimo četiri čestice u privatnom vlasništvu. Osigurali smo sredstva za njihov otkup, pokrenuli postupak izvlaštenja, dobili procjenu vještaka i sada čekamo stav vlasnika koji to mogu prihvatiti, ili se žaliti. Kad to bude gotovo, ide se u objedinjavanje tih čestica i tek nakon svega toga na dvije preostale čestice u državnom vlasništvu. Tek nakon što njih riješimo, može se tražiti građevinska dozvola.«, rekao je Tomić koji nije želio prognozirati dinamiku i određivati rokove jer je to jednostavno nemoguće, ali je napomenuo kako se u poslove na terenu, da je bilo razumijevanja, moglo krenuti još 2014. godine.


Delnički gradonačelnik Knežević konstatirao je kako problemi i kašnjenje nisu rezultat nečinjenja, već zakonskih odredbi, a zajednički je zaključak bio da će se uz pomoć Primorsko-goranske županije i nadležnih državnih instituicija pokušati što hitnije riješiti spomenuta »papirologija« kako bi se što prije krenulo u izgradnju pretovarne stanice Delnice.