Borba za ostanak

Država je shvatila pogrešku? Sud iz Delnica ipak neće u Crikvenicu?

Marinko Krmpotić

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Snimio Marinko KRMPOTIĆ

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković nagovijestio je da će sporni Nacrt prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova biti izmijenjen. Iako je vijest neslužbena, veseli nas da je SDP-ova konstruktivna kritika uvažena, kaže Pleše



DELNICE Borba za ostanak sudskih službi u Delnicama i dalje treba biti interes cijelog Gorskog kotara i svih Gorana, kao i onih koji ovom dijelu Hrvatske žele dobro, ističu u SDP-u Delnice čiji su predstavnici nedavno prvi skrenuli pažnju na opasnost da novim zakonskim odredbama Delnice izgube instituciju suda. Najnovije vijesti, iako službeno nisu potvrđene, daju nadu da su upozorenja Gorana naišla na razumijevanje u državnim tijelima, govori Igor Pleše, predsjednik SDP-a Delnice.


– Prema informacijama koje imamo u posjetu Općinskom sudu u Rijeci, stalnoj službi u Delnicama, bili su ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i državni tajnik dr.sc. Kristian Turkalj. U razgovoru sa zaposlenicima istaknuto je da Nacrt prijedloga Zakona o područjima i sjedištima sudova koji se nalazi u proceduri savjetovanja i kojim se predlaže fizičko ukidanje stalne sudske službe u Delnicama i njegovo seljenje u Crikvenicu nije dobar, te će se izmijeniti. Ističemo da se radi o informaciji koja u niti jednom mediju nije službeno objavljena, ali nas u svakom slučaju veseli, jer je uvažena konstruktivna kritika SDP Delnice koji je prvi reagirao na prijedlog Zakona kojim bi se dodatno otežao i onako iznimno težak život svih stanovnika Gorskog kotara.


Voljeli bismo dobiti i službenu potvrdu iz Ministarstva pravosuđa da će se sporni Nacrt prijedloga Zakona izmijeniti i da će se izrijekom spomenuti da stalna služba suda ostaje u Delnicama, ističe Pleše posebno napominjući da Gorani s pravom »pušu i na hladno«.





Postavljamo pitanje odgovornima: jesu li Gorani ravnopravni s ostalim građanima? Kako će ostvariti svoja prava ako će im sud biti udaljen 100 ili 150 kilometara? Gdje je ekonomska logika plaćanja svakodnevnog putovanja sudskim službenicima u Rijeku i Crikvenicu? Što država namjerava sa zgradom suda koja je u potpunosti uređena prije desetak godina? Kako će se pokrenuti investicije u Gorskom kotaru, ako će se za svaki sudski spor morati putovati u Rijeku ili Crikvenicu? Misli li država stati samo na ovome? Koji je sljedeći korak kojim se namjerava dodatno otežati život stanovnicima Gorskog kotara? Hoćemo li izgubiti katastar ili gruntovnicu?



– Nažalost, previše puta su građani Gorskog kotara u prošlosti prevareni te se opravdano bojimo da se to opet ne dogodi. Stoga još jednom podsjećamo predlagatelje ovog Zakona da se uvjeti života u Gorskom kotaru i ostatku Hrvatske u velikoj mjeri razlikuju, pa nije isto putovati u zimskim mjesecima u 50 kilometara udaljen grad u Dalmaciji ili Gorskom kotaru. Unatoč trudu PGŽ-a i jedinica lokalne samouprave iz dana u dan imamo sve manje linija javnog prijevoza, pa je putovanje iz Čabra u Delnice bez vlastitog auta prava avantura. Odlazak na sud u Rijeku ili Crikvenicu o čemu razmišljaju predlagatelji ovog Zakona, predstavlja nemoguću misiju, posebno u uvjetima koji sad vladaju u Gorskom kotaru.


Ako su informacije koje smo dobili iz neslužbenih izvora točne to nas ispunjava zadovoljstvom, jer je ministar prepoznao argumentiranost naših zahtjeva. Nadajmo se da će se riječi pretočiti i u djelo i da možemo uskoro očekivati službenu potvrdu da sud ostaje u Delnicama, na zadovoljstvo svih stanovnika Gorskog kotara, neovisno kojoj političkoj opciji pripadaju, zaključio je Pleše.