U čast slavnoj hrvatskoj spisateljici

Dotakni ekran i pozovi Tintilinića: U Ogulinu izgrađena »Ivanina kuća bajki«

Marinko Krmpotić

Uz financijsku potporu EU fonda, Grada Ogulina i Ministarstva kulture oživljen je duh bajki i uređen Centar u kojem se šeće Čarobnom šumom, slušaju bajke iz interaktivnog jukeboxa uz Ognjište s Domaćima, ogleda se u čarobnom ogledalu i proučavaju bajke iz starih velikih knjiga i uz pomoć interneta 



Jednom davno, davno u zemlji iza sedam gora i sedam mora živjela je prelijepa princeza koja… Malo je onih koji se iz nekih davnih plavih zora djetinjstva ne sjećaju ovakvih početaka divnih priča koje su nam kazivale mame, tate, bake, djedovi ili druge drage osobe. Dio te čarolije svijeta bajki mnogima u sjećanju ostaje i nakon što sivilo svakodnevice nadvlada snove, a od sada djelić tog bajkovitog svijeta davnih djetinjih priča na dohvat je ruke u Ogulinu, gradiću znanom kao rodno mjesto Ivane Brliž Mažuranić, najpoznatije hrvatske književnice za djecu, autorice vječnih priča o Šegrtu Hlapiću, Šumi Striborovoj, Maliku Tintiliniću i Domaćima… Naime, u Ogulinu je svečano otvoren Centar za posjetitelje »Ivanina kuća bajke«, prekrasno uređen objekt koji na jednom mjestu nudi ne samo susret sa Ivanom Brlić Mažuranić i njenim bogatim djelom, već i upoznavanje s mnogim drugim svjetski poznatim autorima bajki. 



U Ogulinu je zaista sve bilo u znaku bajke. Lijepe djevojke obučene u crvene odore Domaćih moglo se sresti na svakom koraku, dojam bajkovitosti pojačavala je prekrasna srednjovjekovna kula, lijepi Hotel »Frankopan«, odlično uređen središni trg te most s kojeg puca pogled u Đulin ponor, jednu od pravih ogulinskih turističkih atrakcija koja je, kao i prekrasna planina Klek, zaslužna za odluku TZG Ogulin da turistički slogan ovog kraja bude Ogulin – zavičaj bajke. Naime, uz »Ivaninu kuću bajke« Ogulin nudi i »Ogulinski festival bajke« koji se održava već devet godina, a turistički djelatnici ovog kraja osmisli su i tzv. »rutu bajke« koja turističku ponudu Ogulina veže uz motive Ivaninih bajki. A sve to zaista vrijedi posjetiti te ili darovati sebi jedan lijepi dodir s djetinjstvom, ili svojoj djeci ili unucima darovati nezaboravan doživljaj u hrvatskom srcu bajke – Ogulinu.





   Riječ je o projektu koji čuva duh bajke na originalan način što su itekako prepoznali i u EU fondu EIPA IIIC iz kojeg je za realizaciju TZG Ogulina dobila milijun eura, a preostalih 359.000 eura osigurao je Grad Ogulin i Ministarstvo kulture RH. S tom je svotom na prostoru neposredno uz prekrasni srednjovjekovni dvorac Bernardina Frankopana, u samom središtu Ogulina, izgrađena »Ivanina kuća bajki« koja, nakon što ju obiđete, potvrđuje kako je Ogulin, gradić smješten oko sat vremena vožnje od Rijeke i Zagreba, stekao zaslužen status hrvatskog središta bajki. 


  Čarolije posvuda


Čim uđete u kuću slijedi susret sa Čarobnom šumom u kojoj drveće pripovijeda priče! Kako – otkrijte sami, a isto tako saznat ćete što možete vidjeti u čarobnom zrcalu koje će vam, ako budete pažljivo slušali, darovati i čudesnu sliku za početak puta po kući bajke. Nakon toga slijedi susret da jednom od lijepih domaćica koja će uz pomoć čuda moderne tehnike, dodirnih ekrana, ponuditi osnovne podatke najprije o Ivani Brlić Mažuranić, potom o tome što je to bajka kao književna vrsta, a zatim i fotografije te podatke o najpoznatijim svjetskim bajkopiscima. Tu su i špijunke kroz koje ako provirite možete vidjeti likove iz raznih bajki, odnosno naslovnice prijevoda Ivaninih knjiga na niz svjetskih jezika. 


   Slijedi potom dolazak do čarobnog kutića osmišljenog po uzoru na srednjovjekovne prostore. Dio tog kutića je čarobna knjižnica prepuna starih velikih knjiga koji kriju velike tajne, a u pretincima knjižnice sva je sila čarobnih predmeta i sve se to može primiti razgledati… 


   Tek koji korak dalje od tog lijepog starinskog svijeta knjižnice je Ognjište s Domaćima koji su se pobrinuli da svi koji to žele tu malo zastanu, odmore se i – čuju bajku po izboru. Naime, dodirni veliki ekran u stvari je interaktivni jukebox bajki koji fukcionira tako da na ekranu odaberete jednu od 75 ponuđenih svjetskih bajki, pritisnite željeni odabir lijepo se smjestite i – uživate u bajci. Nekoliko koraka dalje je prostorija za projekciju animiranih filmova pri čemu se može birati između filmova dužine tri, pet ili deset minuta što je idealno za mali odmor prije nastavka tajni istraživanja kuće bajki. 


Upoznajte bajke


A taj nastavak vodi na kat gdje je glavni sadržaj prostor radionice za filcanja vune. Naravno, i tu je priča vezana uz Ivanine bajke, a onoj djeci koja to žele tu se pruža prilika da kroz kreativne radionice stvaralački izraze svoje dojmove o svemu što su vidjeli. Na tom će katu biti i referentni centar gdje će se prikupljati stručna literatura o bajkama i internetom biti ostvarena veza s najznačajnijim svjetskim proučavateljima bajki što znači da »Ivanina kuća bajki« ne nudi samo uživanje za djecu, već se dotiče i onog ozbiljnog dijela vezanog uz ovu književnu vrstu, jednu od najdugovječnijih u povijesti ljudskog roda. 


   Sve ovo jučer su mogli vidjeti i čuti prvi posjetitelji »Ivanine kuće bajki«. Druženje je počelo na terasi prekrasnog hotela »Frankopan« koji je uz Ivanu Brlić Mažuranić vezan na taj način što njegove sobe nemaju brojeve, već se zovu po likovima iz njenih djela, a i na meniju sve cjenjenijeg restorana ima zaista bajkovite ponude od koje će djecu »izluditi« meni od čak – 50 palačinki! Na terasi su se ovog puta okupili brojni uzvanici i gosti koje je pozdravila direktorica TZG Ogulin Ankica Puškarić, osoba najzaslužnija za realizaciju cijelog projekta, istaknuvši kako je implementacija gotovo milijun i pol eura vrijednog projekta trajala 21 mjesec te kako vjeruje da je Ivanina kuća bajke početak novog turističkog života Ogulina jer će ovo biti objekt kojeg će se morati posjetiti. 


   Nazočne su potom pozdravili i Dragana Lucija Ratković, koautorica projekta, a Peter Davis, predstavnik EU i autor recenzije posebno je naglasio kako je »Ivanina kuća bajke« jedan od najboljih projekata očuvanja nematerijalne kulture u Europi. Gradonačelnik Ogulina Jure Turković naglasio je zadovoljstvo uspješnom realizacijom, tim više što je turizam jedan od stateških smjerova razvoja Ogulina. 


   Nazočne su još pozdravili i Željko Bokulić, predsjednik Skupštine Karlovačke županije, Nataša Mika Žigman, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje EU projekata te Martina Borovac Pećarić u ime Ministarstva kulture, a prvi dio otvaranja potom je završen najemocionalnijim trenutkom kad su ogulinski osnovci, obučeni u likove Domaćih, za ruku primili Matildu Ružić, unuku Ivane Brlić Mažuranić i poveli je prema Ivaninoj kući bajke.