Zimske ''radosti''

Došao snijeg, nestala – struja: Bijeli pokrivač Gorskom kotaru donio nove-stare probleme

Marinko Krmpotić

Foto M. Krmpotić

Foto M. Krmpotić



VRBOVSKO, BROD MORAVICE, DELNICE Zime dugo nije bilo, a kad je došla udarila je žestoko i jako. U jutarnjim satima subote u Delnicama su izmjerena 62 centimetra snijega, u Crnom Lugu 57, a Čabru 50. Tijekom dana snijeg je nastavio padati pa ovim brojkama treba dodati novih petnaestak centimetara što znači da imamo pravu zimu. Naravno, tolike količine snijega stvaraju i probleme pa su autobusi kasnili, vozilo se puno sporije i uz otežane uvjete, zaustavljen je i sav teretni promet, a lokalna prometnica Fužine – Vrata – Lič bila je zatvorena zbog visokih nanosa snijega. Poteškoća i zatvorenih dijelova prometnica bilo je i na drugim lokalnim cestama, a najviše problema bilo je s opskrbom struje.


Naime, velike količine snijega uzrokovale su na pojedinim lokacijama lom grana koje su padale na kablove dalekovoda, a bilo je i slučajeva da su se stabla naslanjala na vodove i izazivala kratke spojeve. Najgore su, naravno, prošli oni dijelovi Gorskog kotara gdje još nisu postavljeni podzemni električni vodovi pa su tako poteškoće u opskrbi sa strujom zabilježene na području Vrbovskog, Brod Moravica, Stare Sušice, Ravne Gore, Čabra i Kupske doline. Vlatko Horaček, voditelj Tehničke jedinice Skrad rekao nam je kako su problemi počeli već tijekom noći s petka na subotu, a u jednom trenutku od 396 distributivnih stanica njih čak 118 bilo je bez napajanja.


– Do podneva smo taj broj smanjili na 50 što je također još uvijek puno, ali bolje se nije moglo jer su uvjeti iznimno teški i do nekih lokacija je jako teško doći zbog visokih nanosa snijega. Na terenu su trenučano 52 čovjeka pri čemu smo angažirali ljude iz svih dijelova Županije. Radimo sve što je u našoj moći da normaliziramo stanje, ali nam vrijeme ne ide na ruku i lako je moguće da će opet biti poteškoća, čak i na područjima koja smo osposobili. Najteže je na području Lukovdola. Severina na Kupi, Rima i Zdihova u severinskom kraju te na moravičkom području, odnosno Vujnovićima, Hajdinama i Jelovcu, a problema imamo i u Staroj Sušici, kao i na području Brod Moravica u Završju, Čučku i Podstenama, rekao je Horaček najavivši kako će na neke od ovih lokacija biti upućeni i agregati.Nakon olujnog juga koje je krajem prošle godine veliki dio područja Grada Vrbovsko, posebno naselja Moravice, ostavilo bez struje, sad je i ovaj snijeg učinio isto pa je gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić nezadovoljan činjenicom da se puno ranije nisu postavili podzemni kablovi.

– Sad je više nego očito da nam svaki jači vjetar ili snijeg donosi ogromne probleme i smatram da odgovorni moraju učiniti sve da se ljudima na ovom području osigura normalan život, odnosno opskrba strujom. Pojedini dijelovi našeg područja opet su duže vremena bez struje i to nam nanosi veliku gospodarsku štetu te otežava svakodnevni život. Svih tih poteškoća ne bi bilo da se na vrijeme išlo u postavljanje podzemnih kablova koji su za ovo područje jednostavno nužnost, rekao je čelni čovjek Vrbovskog.