Sportsko-turistički događaj

Dolinom Kupe trčale sve generacije, od predškolaca do veterana: Medalje najviše raduju cicibane

Biljana Savić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Dolinom Kupe trčale su sve generacije, od predškolaca do veterana, svaka dobna skupina svoju rutu i kilometražu, a bodrio ih je zavidan broj gostiju i prijatelja



Prijateljstvo, sport, druženje i ljubav prema prirodi obilježile su dan u Brodu na Kupi koji je ugostio 12. Međunarodni kros Novog lista Dolinom Kupe i Brzinsko rolanje uzduž Schengenske granice. Dolinom Kupe trčale su sve generacije, od predškolaca do veterana, svaka dobna skupina svoju rutu i kilometražu, a bodrio ih je zavidan broj gostiju i prijatelja. U za ovu manifestaciju već poznatim sportskim disciplinama (kros, street ball, brzinsko rolanje) nastupilo oko 350 natjecatelja, medaljama su se radovali svi, ali su tu radost bez nelagode iskazivali najmlađi natjecatelji – cicibani. Nekima je to bila i prva medalja oko vrata. Ne i Niki Kolenc. Iako ima tek šest godina.


– I prošle godine sam bila prva, sada opet. Baš sam sretna. To znači da sam stvarno jako brza, a još ništa nisam počela trenirati, sretna je bila Nika iz Ravne Gore, koja će, rekla je, neki sport odabrati ove godine kad krene u školu.


Prvi put medaljom se, i to zlatnom, okitio Ivano Pelko iz Delnica, također predškolac.




– Ja inače treniram skijanje, mislim da mi je to pomoglo da sam imao dobru kondiciju, kazao nam je Ivano.


Podsjetimo, na ideju o organizaciji ovog događaja prije 12 godina došli članovi Udruge za sport, rekreaciju i turizam »Kupa«, a u suradnji s Novim listom pretvorili su je u jedan od najmasovnijih sportsko-turističkih događaja Gorskog kotara koji okuplja, prije svega, učenike osnovnih i srednjih škola Primorsko-goranske županije koji na ovom natjecanju upriličuju završnu godišnju utrku najboljih natjecateljica i natjecatelja u krosu. Uz njih pozivu na trčanje u prirodi odaziva se iz godine u godinu i sve veći broj veterana i sportaša profesionalaca, a tako je bilo i ove godine.


Organizatori ove zbog krajolika možda i najljepše utrke u Hrvatskoj su Udruga za sport, rekreaciju i turizam »Kupa« iz Broda na Kupi i Novi list, a suorganizatori su Zajednica sportova Primorsko-goranske županije, Savez školskih sportskih društava PGŽ, Goranski sportski centar Delnice, savez sportske rekreacije »Sport za sve « PGŽ te Koturaljkaški savez Hrvatske, uz pokroviteljstvo Grada Delnica i Primorsko-goranske županije. Nakon što je u službi pokrovitelja i suorganizatora otvorio natjecanje, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, inače i nekadašnji trener atletike, trčao je utrku za sportaše i osvojio četvrto mjesto u kategoriji profesionalaca.


Predsjednik Udruge »Kupa« i glavni organizator ovoga natjecanja Davorin Klobučar kaže da je činjenica da je ova utrka uvrštena u Festival sportske rekreacije PGŽ dokaz da PGŽ izrazito cijeni ovaj projekt.


– Sve staze ove utrke su apsolutno na travi, uz Kupu, i zato je ovo natjecanje posebno i atraktivno. Prostori Kupske doline izuzetno su perspektivni za sportsku rekreaciju, koja izuzev trčanja, uključuje i plivačke sportove i kajak, kazao je Klobučar.