Problem vršnjačkog nasilja

Djeca izlagala, zastupnici slušali: Mali Gorani na Dječjem forumu u Saboru

Marinko Krmpotić

Ravnogorke u društvu saborskog zastupnika Ivana Vrdoljaka

Ravnogorke u društvu saborskog zastupnika Ivana Vrdoljaka

Ravnogorske učenice Anika Kauzlarić i Monika Komadina predstavile su se s temom o potrebi rješavanja problema vršnjačkog nasilja među učenicima



Anika Kauzlarić i Monika Komadina, učenice Osnovne škole Dr. Branimira Markovića Ravna Gora i predstavnice Dječjeg foruma Ravna Gora, sudjelovale su na 11. Susretu djece iz Dječjih foruma Hrvatske sa saborskim zastupnicima. S njima su bile i voditeljica Dječjeg foruma Ravna Gora i ravnateljica škole – Nataša Možgon Kauzlarić te tajnica Društva »Naša djeca« pedagoginja – Monika Bajt Stepić.


Organizator susreta bio je Odbor za obitelj, mlade i sport, a ove se godine susret održao pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, akademika Željka Reinera. Na susretu je sudjelovalo četrnaest Dječjih foruma iz cijele Hrvatske.


U uvodnom obraćanju, prisutnima se obratio Ivan Vrdoljak, predsjednik Odbora za obitelj, mlade i sport te predsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner, a dr.sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza društava »Naša djeca« Hrvatske, predstavila je rad Saveza i Dječjih foruma, od kojih je prvi osnovan 1992. godine.




Nakon toga, slijedilo je izlaganje učenika, predstavnika Dječjih foruma iz Banove Jaruge, Čakovca, Dubrovnika, Kutine, Lovrana, Nove Gradiške, Ogulina, Opatije, Preloga, Slatine, Virja, Zaboka te Ravne Gore. Djeca su iznijela razmišljanja o temama koje su im važne i za koje je uočena potreba za rješavanjem, poput iseljavanja mladih obitelji iz Hrvatske i problema nezaposlenosti, rješavanja problema zbrinjavanja i razvrstavanja otpada, loše prometne povezanosti pojedinih gradova s ostatkom Hrvatske, potrebe izgradnje dječjih igrališta, prednostima čitanja i slično.


Ravnogorske učenice predstavile su se s temom o potrebi rješavanja problema vršnjačkog nasilja među učenicima, roditeljima i učiteljima, a na temelju istraživanja provedenog na razini svoje škole. Ukazale su na prisutnost nasilja te potrebu reagiranja od strane škole, roditelja, ali i šire. Na kraju izlaganja svoje osvrte na dječja izlaganja dali su zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić, zastupnice i zastupnici Margareta Mađerić, Gordana Rusak, Giovanni Sponza i Blaženko Boban te pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić.


Naglasili su da je njihova dužnost osigurati djeci pravo na bezbrižnu igru, školovanje i obrazovanje te da svi imamo isti cilj, a to je bolja budućnost u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Ivan Vrdoljak obećao je da će se sljedeće godine susret održati u Velikoj vijećnici Hrvatskoga sabora kako bi svi zastupnici imali prigodu čuti razmišljanja djece.