Goranske srednje škole

Danak depopulacije: U Čabru tek 11 novoupisanih, i to svi u opću gimnaziju

Marinko Krmpotić

Čabarskih srednjoškolaca iz godine u godinu sve manje / Foto: M. KRMPOTIĆ

Čabarskih srednjoškolaca iz godine u godinu sve manje / Foto: M. KRMPOTIĆ

U SŠ Delnice prijavila su se 44 učenika, od toga čak 30 za gimnaziju, osam za ekonomista, svega troje za drvnu struku, dva automehaničara i jedan bravar. Za ŽTŠ Moravice je 43 prijavljenih, pri čemu su neki smjerovi vezani uz nove tehnologije već puni. SŠ Čabar zasad je u minusu za šest srednjoškolaca



U tri goranske srednje škole nakon prvog dana ljetnog upisnog roka prijave za školovanje podnijelo je 98 učenika, što je tek nešto više od polovice planiranog, odnosno za drugi je upisni rok slobodno još 88 mjesta. Već po tradiciji najviše učenika privukla je Srednja škola Delnice u koju je prijave podnijelo 44 učenika – 23 u opću gimnaziju, sedmero u prirodoslovno-matematičku gimnaziju, osam njih u smjer ekonomista, tri za drvnu struku, dva za automehaničara te jedan za bravara. Sukladno ovim rezultatima, za drugi upisni ljetni krug slobodno je još 17 mjesta u prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, 16 u ekonomskom smjeru, šest za bravare, pet za drvare, četiri za automehaničare i jedan za opću gimnaziju. Rezultati prvog upisnog kruga pokazuju da je i dalje onom dijelu goranskih osmaša koji gravitiraju Delnicama najzanimljviji smjer opća gimnazija, a u strukovna usmjerenja, usprkos svom trudu i željama – pa i stipendijama – ne uspijeva se privući mlade.



Jedan od načina povećanja broja srednjoškolaca svakako je i mogućnost doškolovanja onih koji su završili trogodišnje programe. Prvi put ove godine tu mogućnost ponudila je Željezničko-tehnička škola Moravice, a odgovorilo je četvero učenika koji će, uz polaganje razlikovnih ispita, nastaviti školovanje. Naravno, oni se ne vode na listi upisanih u prve razrede, ali će u konačnici pridonijeti povećanju broja polaznika ŽTŠ-a Moravice.



»Planuli« mehatroničari




Tik do SŠ-a Delnice je Željezničko-tehnička škola Moravice. Štoviše, s 43 upisana u prve razrede, ŽTŠ Moravice nikada nije bila bliže delničkoj srednjoj školi, a uz to upravo je ŽTŠ jedina goranska srednja škola u kojoj je upis za dva zanimanja gotov jer više slobodnih mjesta nema. Riječ je o zanimanjima mehatroničar i tehničar za računalstvo, čijih je po deset slobodnih mjesta popunjeno za 15 minuta, govori nam ravnatelj ŽTŠ-a Moravice Borivoj Dokmanović: »Uz tih 20 novih učenika, prijave je podnijelo i 16 učenika za zanimanje CNC operatera, pet za ekonomski smjer i dvoje za željezničkog prometnog radnika. Za preostala dva upisna roka ostaje nam slobodnih još 23 mjesta – petnaest za ekonomski smjer te po četiri za CNC operatera i željezničkog pružnog radnika.


Optimizam u ŽTŠ-u


– Ukupnim rezultatima upisa smo, s obzirom na sve manji broj djece u Gorskom kotaru, zadovoljni, a pokušat ćemo u preostala dva roka podići broj upisanih u ekonomskom smjeru i za CNC operatera«, rekao je Dokmanović, posebno izrazivši zadovoljstvo zbog odlične reakcije na upis u zanimanja vezana uz nove tehnologije te najavivši da će za iduću školsku godinu razmotriti mogućnost dodatnog jačanja broja slobodnih mjesta za zanimanja mehatroničar i tehničar za računalstvo.


Najmanji broj upisanih, što je također već tradicija, bilježi SŠ Vladimira Nazora u Čabru, gdje je broj prijavljenih zaključen s brojkom 11, a svi oni upisani su u opću gimnaziju. Eventualno povećanje, ako ga i bude, bit će minimalno, govori ravnatelj te škole Kristijan Rajšel: »Nažalost, već duži niz godina upis u srednju školu i gimnaziju prati sve očitiju depopulaciju goranskih prostora. S jedanaest novoupisanih, mi smo u minusu za šest učenika u odnosu na činjenicu da je školovanje nedavno kraju privelo 17 naših maturanata«, rekao je Rajšel.