Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
18. siječnja 2020.
Dobro nam došao

DORU PUŠTEN NA SLOBODU Mladi rumunjski ris u tri sekunde nestao u gustoj goranskoj šumi

Foto: Vedran Slijepčević / Facebook LIFE Lynx - hrvatski terenski blog
Foto: Vedran Slijepčević / Facebook LIFE Lynx - hrvatski terenski blog
Autor: ,
Objavljeno: 4. svibanj 2019. u 16:41 2019-05-04T16:41:00+02:00

Svega su tri sekunde trebale mladom četverogodišnjem rumunjskom risu nazvanom Doru da iz drvenog sanduka u kojem je dopremljen do livade Lazac u šumi iznad Gerova, munjevito otrči prema stotinjak metara gustoj goranskoj šumi koja će mu, nadaju se svi ljubitelji prirode, biti pravi dom u kojem će ne samo naći sve potrebno za preživljavanje, već i osigurati brojno potomstvo zbog čega je iz Karpatskog gorja i prebačen u Dinaride, konkretno u Gorski kotar i to kao prvi od četiri rumunjska risa čijim će se ispuštanjem u divljinu pokušati poboljšati genetsko stanje postojeće, pomalo već i ugrožene, polulacije risa u Hrvatskoj i Sloveniji.

Doru, što u prijevodu s rumunjskog znači Potreban, zaista je potreban u procesu obnove ove lijepe životinjske vrste u Hrvatskoj.

Foto: Vedran Slijepčević / Facebook LIFE Lynx - hrvatski terenski blog

Doru je pušten na predjelu Šegine Nacionalnog parka Risnjak u sklopu projekta kojem je cilj povećanje broja tih najvećih europskih mačaka na području Gorskog kotara.

Riječ je o velikom međunarodnom projektu LIFE Lynx kojeg sufinancira Europska komisija. U prvoj fazi su pomoću fotozamki i prikupljanjem uzoraka utvrđena područja na kojima je najbolje pustiti nove risove. Nakon toga su posebnim zamkama početkom ožujka uhvaćena dva risa u Rumunjskoj, od kojih je jedan, imena Goru otpremljen u Sloveniju, a drugi, Doru u Hrvatsku. Doru ima oko četiri godine i 21 kilogram.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.