Bez investiranja nema razvoja i uspjeha u poslu

Cedar d.o.o. iz Kastva preuzeo Pilanu Vrbovsko, najavljena ulaganja i nova radna mjesta

Marinko Krmpotić

U početku će to biti 5 do 10 ljudi, ali ono što treba istaknuti je da će već i ova ulaganja dati, posao ljudima i poduzećima koji za nas budu gradili , govori Darko Prodan



Više od 7 milijuna kuna u predstojećem će razdoblju u modernizaciju i daljnji razvoj Pilane Vrbovsko uložiti »Cedar« d.o.o., novi vlasnik ovog objekta. Ta je svota vezana uz izgradnju nove koraonice i nove kotlovnice snage 2,9 mW, četiri nove parionice (250 kubika) i tri sušionice (120 kubika) te nizu zahvata na hidrantskoj mreži.


Realizacija ovih ulaganja već je počela nabavom potrebne opreme, a u investiciju se ne ulazi samo zbog toga što je to dio potpisanog ugovora pri kupnji, već i stoga što bez konstantnih ulaganja nema ni daljnjeg razvoja i uspjeha u ovom poslu, ističe Darko Prodan, vlasnik poduzeća »Cedar« d.o.o.   

Novi kapaciteti


– Cilj ovih ulaganja, kao i dogradnje novih kapaciteta što će biti drugi dio investiranja koji će na red doći kada u potpunosti izgradimo spomenute objekte, bit će okretanje prema jačanju polufinale kako bismo i na taj način učinili ukupan korak naprijed te, naravno, omogućili nova zapošljavanja. Kolika će ona biti u toj drugoj fazi sada je teško reći, pretpostavljamo od 5 do 10 ljudi, ali ono što treba istaknuti je da će već i ova navedena ulaganja dati, bar na neko vrijeme, posao ljudima i poduzećima koji za nas budu gradili koraonicu, kotlovnicu, parionice i sušionice – govori Prodan dodajući kako su, u skladu s obvezama iz ugovora, ostavili uposlenih svih 48 ljudi koji i dalje rade u dvije smjene.



Rad gotovo svake pilane u Hrvatskoj prati posljednjih godina i pitanje – hoće li biti dovoljno sirovine: – Mi u »Cedru« d.o.o. od naših poslovnih partnera iz »Hrvatskih šuma« očekujemo poštovanje dinamike isporuke i količine ugovorene sirovine, ponajprije stoga jer svoje obveze redovito ispunjavamo, ali i zato što o toj činjenici ovisi i naša vjerodostojnost na tržištu, indirektno i sudbina naših uposlenika kojih je samo u Vrbovskom pedesetak – govori Prodan dodajući kako vjeruje da većih poteškoća s nabavom sirovine neće biti, ali i primjećujući kako bi dostavljena sirovina kvalitetom morala zadovoljavati bar one najniže kriterije, što nije uvijek slučaj.





   Podsjetimo, Pilana Vrbovsko bila je dio nekada uspješne Drvne industrije Vrbovsko koja je, na žalost, završila u stečaju, a brojni pokušaji prodaje završavali su neuspjesima. U želji da spasi bar dio nekadašnje proizvodnje početkom prošle godine, kao potencijalni kupac pilane javlja se Grad Vrbovsko koji u travnju kupuje pilanu i uključuje je u rad svog poduzeća Poduzetnički centar Vrbovsko. Uz predsjednika Gradskog vijeća Dražena Mufića i direktoricu PC Vrbovsko Ninu Vinski obnovljena pilana ne samo da brzo počinje s radom, već joj se početkom ove godine »događa« i druga smjena pa pilana postaje zanimljiva i nizu potencijalnih kupaca, a budući da je cilj kupnje i obnove rada u pilani bio upravo prodaja potencijalnom ulagaču, u svibnju ove godine objavljen je natječaj na koji se javljaju dva u poslu s bukovom građom u Hrvatskoj najbolja poduzeća pri čemu je ponuda »Cedra« kvalitetnija i pilana je prodana ovom uspješnom kastavskom poduzeću.   

Vlastite pilane


Pojašnjavajući motive zbog kojih su ušli u kupnju Pilane Vrbovsko Prodan ističe kako je »Cedar« d.o.o, poduzeće koje postoji od 1992. godine, tijekom posljednjih sedam godina jako puno ulagalo u vlastiti prorez, odnosno vlastite pilane kojih danas imaju čak dvanaest: – Naši kupci očekuju stalnu i točnu opskrbu pa smo stoga od 2005. godine počeli ulagati u vlastite pilane. Prva je bila u Otočcu, a posljednja je ova u Vrbovskom za čiju smo se kupnju odlučili ne samo stoga što nam je, kao firmi s riječkog područja, Gorski kotar prirodno zaleđe, već i zato što smo od početka rada u obnovljenoj pilani vrlo uspješno surađivali s rukovodstvom PC-a Vrbovsko i čelništvom Grada.


Nakon što je pilana 16 mjeseci radila profitabilno i nakon što smo se kroz to vrijeme i sami uvjerili da je riječ o objektu koji može unaprijediti naše poslovanje, odlučili smo se prijaviti na natječaj. Drago nam je što smo upravo mi izabrani, a od Pilane Vrbovsko očekujemo puno i u našoj poslovnoj viziji vidimo je još uređenijom i kvalitetnijom no što je sada, a isto tako očekujemo i daljnju kvalitetnu suradnju s Gradom Vrbovsko, djelomično i stoga što kupnjom ovog objekta i najavom daljnjih ulaganja dokazujemo kako nismo došli zbog epizodne uloge – rekao je Prodan.