Postupak suzbijanja

Borba protiv potkornjaka: Sječa zaraženih smreka najkasnije 1. travnja

Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Foto: Marinko Krmpotić

Djelatnici Hrvatskih šuma čim to vremenske prilike dopuste krenut će u označavanje svih stabala smreke koje treba srušiti, a nakon toga i u samu sječu koja treba biti završena do 1. srpnja. Odmah nakon rušenja zaraženih stabala ići će se u pošumljavanje kako bi se prirodi omogućio oporavak



DELNICE Izgleda da se u rješavanje problema potkornjaka krenulo ozbiljnije no ikada, dojam je nakon u Delnicama, uz nazočnost Tomislava Tolušića, ministra poljoprivrede, održanog sastanka operativnog tima za suzbijanje smrekovog potkornjaka na području Gorskog kotara. Naime, na tom je sastanku ministar Tolušić prihvatio promjene koje su, nezadovoljni sporošću sekvestracijskog postupka vezanog uz suzbijanje potkornjaka u privatnim šumama, predlagali članovi goranskih udruga privatnih šumovlasnika.


Konkretno, zbog brojnih birokratskih odredbi postupak sekvestracije trajao bi predugo, a upravo je što hitnija reakcija, najnužnija u borbi protiv opasnog nametnika. Shvativši to ministar Tolušić prihvatio je djelomične izmjene svoje Naredbe o suzbijanju potkornjaka, a najbitniji dio tih promjena vezan je uz činjenicu da će se izraditi Odluka o ovlaštenju treće osobe (Hrvatskih šuma d.o.o.) za provedbu mjera kod šumoposjednika koji nisu započeli ili ne provode propisane mjere zaštite pri čemu će djelatnici Hrvatskih šuma čim to vremenske prilike dopuste krenuti u označavanje svih stabala smreke koje treba srušiti, a nakon toga i u samu sječu.



Najava obimnog posla koji bi se uskoro trebao početi odvijati u smrekovim šumama Gorskog kotara mogla bi, ističe Igor Pleše, biti dobra i za Gorane. »Ovi brojni poslovi svakako će zaposliti i dio domaćih poduzetnika, šumskih radnika i ostalih vezanih uz šumarstvo i drvoprerađivaštvo, a jako je dobro da je odlukom ministra Tolušića već bitno pojačan sastav Savjetodavne šumarske službe pa su uz dva postojeća djelatnika već zaposlena još dva na neodređeno vrijeme, a još će biti uposlena tri djelatnika na određeno vrijeme što će svakako pomoći u rješavanju ovog problema«, zaključio je Pleše.





Veliki iskorak


Najkasnije bi u sječu trebalo krenuti 1. travnja, a sva zaražena stabla (procjena je da ih je ukupno od 120. 000 do 150. 000 kubika) trebala bi posječena i sanirana do 1. srpnja, istaknuto je jučer na prigodnoj konferenciji za novinare predstavnika goranskih privatnih šumovlasnika, uz napomenu kako će nakon izvršene doznake od strane djelatnika Hrvatskih šuma privatnim šumovlasnicima biti omogućeno samostalno izvođenje radova u zadanom roku, a Hrvatske šume iskazale su spremnost da uđu i u privatne šume po nalogu ministra, ako sami privatni vlasnici ne provedu propisane aktivnosti.


Igor Pleše, predsjednik UPŠ Gorski kotar, Siniša Lakota, predsjednik UPŠ Čabar te Davor Košmrlj, tajnik UPŠ Gorski kotar i Čabar zadovoljni su ovim rješenjem, kao i odlučnošću ministra Tolušića da ga provede u praksi i konačno riješi ili barem značajno umanji problem potkornjaka. »Sa zadovoljstvom ističemo da se konačno, sukladno našim prijedlozima, odustaje od dugotrajnog i zahtjevnog postupka sekvestracije. Odmah nakon otapanja snijega kreće se u doznaku na cijelom zaraženom području Gorskog kotara, kako bi se što prije spriječilo širenje ovog nametnika. Konačno su, nakon skoro dvije godine, uvaženi naši prijedlozi, te je napravljen veliki iskorak prema sprečavanju širenja potkornjaka i na druga područja Gorskog kotara«, ističu predstavnici privatnih šumoposjednika. Lakota napominje kako je ministar Tolušić obećao da će uz ljude iz Uprave šuma podružnice Delnice u ta tri mjeseca, na teren doći i ljudi iz ostalih podružnica Hrvatskih šuma.



Ministar Tolušić još je jednom pokazao kako razumije o koliko se velikom problemu radi. »Ovome moramo pristupiti odgovorno i ujedinjeno. Smrekov potkornjak ne pita za boju članske iskaznice ili stranačku pripadnost. Imamo struku, imamo ljude na terenu, imamo iskustva zemalja koja se nalaze u sličnoj situaciji… na nama je da se ujedinimo i ovome ozbiljno i odlučno pristupimo. Primimo se posla!« rekao je ministar Tolušić.



Slijedi pošumljavanje


»Naravno, dopuste li vremenski uvjeti na teren se može krenuti i ranije i to bi čak bilo i poželjno jer se zna da smrekov potkornjak ne voli hladnoću i najbolje je u borbu protiv njega krenuti u doba nižih temperatura. Za privatne šumoposjednike važno i to da će doznaku zaraženih stabala obavljati Hrvatske šume čime su troškovi privatnih šumoposjednika smanjeni, a budući da se sva zaražena stabla moraju na terenu obraditi ili, pak, odvesti najmanje deset kilometara od zaražene šume, i tu ćemo, kako bismo umanjili troškove privatnim šumoposjednicima, tražiti pomoć Hrvatskih šuma«, rekao je Lakota, a Davor Košmrlj kazao je da će se odmah nakon rušenja zaraženih stabala ići u pošumljavanje kako bi se prirodi omogućio oporavak.