Manje sredstava

Bez potpora: Goranske gradove i općine čeka sudbonosna godina

Marinko Krmpotić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Bojim se da je ovo početak kraja opstanka sadašnjeg sustava lokalne samouprave, jer ovakav odnos jednostavno mora dovesti do gašenja nekih općina, pa i gradova, kaže Dragutin Crnković



Poziv na nastavak borbe za bolji položaj goranskih lokalnih samouprava koji je javnosti i kolegama načelnicima i gradonačelnicima goranskih općina i gradova uputio gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naišao je na različite reakcije. Tako Kristijan Rajšel (SDP), gradonačelnik Čabra, smatra da nije korektno za sve kriviti SDP i bivšu Vladu.


– Netočno je da ništa nije učinjeno jer je povećan postotak poreza na dohodak, a na računu Ministarstva regionalnog razvoja postoje sredstva koja je moguće dobiti za određene EU projekte. Manji prihodi u Vrbovskom nisu možda posljedica samo gubitka benificija, već i gubitka prihoda na lokalnoj razini. I nama su prihodi manji, ali ponajprije stoga jer je s radom prestao veliki dio radnika Finvesta. Točno je, na žalost, da niz obećanog nije ostvaren, ali do toga je došlo ponajprije stoga što je Sabor rasformiran pa se nije krenulo u te promjene u koje se, slažem se, trebalo ići znatno ranije pa bi možda bile i realizirane, rekao je Rajšel koji smatra da bi najprije trebalo promijeniti tzv. indeks razvijenosti zbog kojeg je Gorski kotar i izgubio brojne beneficije, budući da su ga kriteriji takvog indeksa svrstali u razvijene krajeve.


Dignuti glas


Čelni čovjek Mrkoplja Ivica Padavić (SDP) kaže da analiza prihoda u siječnju još nije izrađena, ali budući da se znalo što slijedi, proračun za ovu godinu planirali su u iznosu 80 posto od lanjskog.





Najteže u Delnicama


U sličnom položaju su i ostale općine i gradove čije čelnike jučer nismo uspjeli kontaktirati. Najteže je svakako u Delnicama gdje je minus od 11,5 milijuna kuna u odnosu na prošlu godinu doveo do ozbiljne krize i brojnih poteškoća.



– Svi znamo da će novaca biti manje i tome se nastojimo prilagoditi. Povećali smo prirez s pet na sedam posto, a nadamo se i jačem doprinosu poreza od prodaja nekretnina. Smanjili smo količinu sredstava našim udrugama pa ćemo i tu nešto uštedjeti. Vjerujem da najbitnije investicije koje realiziramo uz pomoć PGŽ-a i države neće doći u pitanje. Za sada smo likvidni, a mislim da ćemo konkretnije pokazatelje imati nakon prva tri mjeseca kad ćemo, čini mi se, početi kukati s razlogom – rekao je Padavić.


Skradski načelnik Damir Grgurić (HDZ) kaže da točno nedostaju ona sredstva »brdske« potpore koja su dizala proračun na solidnu razinu.


– Slažem se s time da opet dignemo glas jer nas, ako to ne učinimo, očekuje umiranje na rate. To treba učiniti što prije, a osobno smatram da treba zatražiti pomoć od predsjednice Grabar-Kitarović jer nam je ona već i pomogla, a navodno bi u skoro vrijeme trebala nekoliko dana privremeni predsjednički ured imati na području Gorskog kotara. To svakako treba iskoristiti za novi apel javnosti i nastojati se izboriti za poštovanje obećanog – rekao je Grgurić.


Pesimizam


Dragutin Crnković (HDZ), načelnik Brod Moravica u punih pet mandata, s podosta pesimizma ističe da prvi put u svojoj dugoj političkoj karijeri ne vidi svijetle perspektive.


– Strah me je da je ovo početak kraja opstanka sadašnjeg sustava lokalne samouprave, jer ovakav odnos jednostavno mora dovesti do gašenja nekih općina, pa i gradova. SDP-ova prošla vlast nas je kastrirala, ova nova ekipa još i nije formirana i veliko je pitanje što će s njima biti pa je upitno kod koga mi Gorani uopće možemo ići bilo što tražiti – rekao je Crnković.


Sve u svemu 2016. godina uistinu bi mogla biti sudbonosna za sadašnji sustav lokalne samouprave u Gorskom kotaru.