Dodatni sadržaji

BIJEG OD SPARINA Zeleni Vir na meti kuhara i fotografa

Danijela Pleše

Mnogi su tijekom vikenda pobjegli u hladovinu Zelenog vira / foto D. PLEŠE

Mnogi su tijekom vikenda pobjegli u hladovinu Zelenog vira / foto D. PLEŠE

Osim atraktivnosti izletišta, posjetitelji su mogli popratiti dva događanja – 12. Fotodoručak u organizaciji Amaterskog videofoto kluba iz Delnica i TZO-a Skrad te natjecanje u spremanju kotlića



Da je za bijeg od ljetnih sparina idealno potražiti osvježenje u Gorskom kotaru, dokazao je tijekom vikenda pogled na skradsko izletište Zeleni vir i njegovo parkiralište popunjeno automobilima registracija – od dubrovačkih do njemačkih. Osim atraktivnosti samog izletišta, posjetitelji su u subotu kroz dan mogli popratiti dva zanimljiva događanja – 12. Fotodoručak te natjecanje u spremanju kotlića.


Idealne lokacije za fotografiranje privukle su tridesetak sudionika iz Istre, Karlovca, Zadra, Krka, Otočca, Rijeke te iz Delnica. U organizaciji Amaterskog videofoto kluba iz Delnica te Turističke zajednice Skrad, zaljubljenici u fotografiju mogli su se prijaviti na 12. Fotodoručak ove godine organiziran na Zelenom viru.


– Prezadovoljni smo odazivom jer čim smo stavili obavijest, u roku od tri sata smo popunili kvotu sudionika, i to iz raznih dijelova zemlje. Uz dobrodošlicu, nakon što su se svi okupili, serviran je doručak uz koji smo se prvenstveno upoznali s programom. Ovo nam je peti Fotodoručak na području Gorskog kotara te ukupno 12. na području PGŽ-a. Cilj nam je prikupiti fotografije te ih ustupiti Turističkoj zajednici Skrad u svrhu promocije ovoga kraja. Uvijek se potrudimo surađivati s lokalnim turističkim zajednicama na obostranu korist – objasnila je Višnja Bolf, predsjednica delničkog Amaterskog videofoto kluba.


Četiri sata kuhanja




– Veoma smo zadovoljni odazivom gostiju s obzirom na to kako nas vrijeme ove godine »zafrkava«. Oba događanja su cjelodnevna te idealna za obiteljska druženja – rekla je direktorica TZ Općine Skrad Ivana Briški Đorđević, a zadovoljni su bili i članovi šest ekipa koje su se prijavile na natjecanje u spremanju kotlića. Nakon četiri sata kuhanja, svaka ekipa se sa svojim tajnim sastojcima potrudila impresionirati žiri u sastavu; Bruno Arbanas, Davor Ribič te Ivana Briški Đorđević.


Ekipe su iz Delnica, dvije su sudionice Fotodoručka, a ima i domaćina iz Skrada. Organizatori Davor Štimac i Branimir Arbanas koji imaju u najmu Planinarski dom u samom Izletištu, zadovoljni su odazivom i činjenicom da ove godine sudjeluju i domaći ljudi, no nadaju se iduće godine još boljem odazivu. Osim u spremanju kotlića, ekipe su mogle kratiti vrijeme kuhanja u boćanju u par disciplina, što se na kraju dodatno uračunalo u ukupnu ocjenu kotlića.


Spoj manifestacija


Da su uspješno spojili dvije manifestacije, potvrđuje Slaven Bačić iz Knina, član fotokluba »Likovna udruga Knin« koji je stalni sudionik Fotodoručka. – Prvenstveno smo se prijavili na Fotodoručak kako bimo pripomogli sa svojim fotografijama te ove ljepote vašega kraja prikazati turistima. No, kako je istovremeno bilo i spremanje kotlića, odlučili smo sudjelovati u njemu te smo prijavili dvije ekipe. Stignemo i fotografirati i kuhati. Naravno tajne sastojke imamo, ali to nećemo reći pogotovo ako naš pobijedi – rekao je Bačić.


Kojom god stazom se kretali po Zelenom viru, mogli ste postati model fotografa, pronaći se u objektivu primjerice Jadranke Herak iz Rijeke koja redovno dolazi, iako zbog zdravstvenog stanja radije bira lakše staze, pokušavajući pronaći pokrete bilo ljudi ili životinja.


U popodnevnim satima mogla su se degustirati jela iz kotlića te komentirati najbolje fotografije koje će biti dostupne na službenim stranicama TZO-a Skrad te na društvenim stranicama Amaterskog video foto kluba iz Delnica.