Slučaj malog zoološkog vrta

Za neizvjesnu sudbinu medvjeda iz Korenice kriva je država?

Marin Smolčić

Željko Orešković Macola s jednim od svojih medvjeda / Foto Facebook

Željko Orešković Macola s jednim od svojih medvjeda / Foto Facebook

'Medvjedi koje sam ja othranio nisu na prodaju. Na moj zahtjev za izgradnju mini zoološkog vrta još nema odgovora iz resornog Ministarstva. Meni nisu važna ulaganja za dobrobit svih životinja koje držim. Samo želim da se definiraju uvjeti kojima po tome novom Zakonu moram udovoljiti', ističe Macola



KORENICA „Državni inspektorat nikako da sačini komisiju i pošalje je na teren i uvjeri se da moji medvjedi imaju veće prostorne gabarite  i bolje uvjete za život od onih propisanih zakonom“.


To tvrdi ugostitelj Željko Orešković Macola iz Korenice koji se zbog svojega mini zoološkog vrta nadomak restorana ovih dana našao u središtu pozornosti javnosti. Kako ističe, njemu su lovci 2006. godine  donijeli dva medvjedića težine jedva iznad pola kilograma.


– Ostali su bez majke i ja sam ih othranio na dudu. Tada se nitko nije zanimao za njihovu sudbinu jer se nije znalo hoće li ti mališani uopće preživjeti. Sada kada se digla ovolika graja javili su mi se neki zoološki vrtovi želeći ih otkupiti. Medvjedi koje sam ja othranio nisu na prodaju. Na moj zahtjev za izgradnju mini zoološkog vrta još nema odgovora iz resornog Ministarstva. Meni nisu važna ulaganja za dobrobit svih životinja koje držim. Samo želim da se definiraju uvjeti kojima po tome novom Zakonu moram udovoljiti, ističe Macola.


Medvjedi u Korenici


Medvjedi u Korenici





Novi Zakon o zaštiti životinja na snazi je  od 1. siječnja 2019. i predviđa ukidanje privatnih zbirki životinja. Budući su medvjedi zakonom zaštićene životinje, po odredbama toga Zakona mogu ih držati samo zoološki vrtovi ili utočišta poput onog iz Kutereva. Voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivan Crnković Pavenka odlično poznaje ovu problematiku.


– Izvan Zakonom propisanih boravišta za medvjede danas obitava šest medvjeda. Osim ta dva mlađa u Korenici, preostale su životinje prestare, u prosjeku od 45 godina. Po jedan medvjed živi kod  Našica i Slavonskog Broda i dva u mini zoološkom vrtu u Cerni. Novo stanište za koreničke medvjede još nije definirano, ali po odredbama Zakona uvjete za njihovo držanje imaju samo zoološki vrtovi i naše Utočište. Gospodin Macola je malo pretjerao rekavši da medvjedi u Kuterevu gladuju. Na sreću to nije istina. Često nas pohode vrhunski stručnjaci  koji proučavaju medvjede, mnogi zaštitari prirode i svi su itekako zadovoljni našom skrbi o medvjedima. Uz našu udrugu Prijatelje životinja, sada se u sve ovo umiješala i međunarodna udruga „Četiri šape“ koja ima uređena utočišta za medvjede u Bugarskoj, Rumunjskoj, Švicarskoj i Austriji, rekao nam je Ivan Crnković Pavenka.


Čini se kako će se medvjedi koji se nalaze kod restorana Macola u Krenici,  za koje Udruga za zaštitu životinja smatra neprikladnom nastambom, ipak uskoro biti premješteni u sklonište u Kuterevo.


Željko Orešković razočaran je sporošću Državnog inspekorata i naglašava kako mu se od početka ove godine na njegov upit nitko od meritornih službi nije javio odgovorom. Mnogi ljubitelji životinja diljem Hrvatske već godinama dižu svoj glas protiv ograđenih prostora za divlje svinje, gatera, gdje lovci uvježbavaju svoje lovačke pse.


U tim se gaterima  uvijek nalazi poneki snažniji vepar na kojega se puštaju lovački psi da bi vježbali „uživo“. Ti se srazovi nerijetko okončaju s težim ozljedama pasa. O kondiciji, prehrani i uvjetima držanja tih divljih svinja ne mari nitko od zaštitara životinja.


Ovome treba dodati mnoštvo drugih divljih životinja poput srna, jelena, muflona i lisica koje se nalaze u privatnim i lovačkim zbirkama diljem Hrvatske.


Medvjedi u Korenici


Medvjedi u Korenici