Oživljavanje krških rijeka

UNDP s 100 tisuća kuna podupire uzgoj autohtonih rakova

Manja Kostelac Gomerčić



– Moj prvi terenski obilazak nakon dolaska u Hrvatsku, prvi grad koji sam nakon Zagreba vidjela, bio je upravo Otočac i uvijek mi je drago biti ponovno ovdje. Vrlo smo ponosni na projekte u kojima smo sudjelovali u gradu Otočcu i koji pridonose razvoju cijelog područja, a jedan od najzanimljivijih projekata je projekt Centra, koji se bavi očuvanjem pastrva i rakova krških voda, jer ima dvije važne komponente, a to je očuvanje okoliša i biološke raznolikosti te doprinos razvoju turizma. Ovaj Centar uvijek ima nove kreativne ideje, a sada je dodatna vrijednost i prekogranična suradnja s partnerima u BIH, naglasila je Louisa Vinton.



Tako će Centar, uz stotinu tisuća kuna potpore UNDP-a, dosadašnju aktivnost povratka autohtone potočne pastrve u Gacku proširiti uzgojem autohtonih vrsta rakova i repopulacijom krških rijeka u regiji. Predviđena sredstva utrošit će se u nabavku potrebne opreme za uzgoj raka, u opremanje laboratorija na mrijestilištu, u preinaku postojećih u pokusne bazene ribnjaka te u trodnevno studijsko putovanje za četiri osobe na uzgajalište rakova u Njemačkoj. 


   Kupovina opreme


– Potpisivanjem ugovora s UNDP-om Centar ispunjava svoj cilj. Nakon uspješnog eksperimentalnog uzgoja riječnih rakova, a u nedostatku opreme za daljnji uzgoj, Centar se nije mogao posvetiti redovitom godišnjem ciklusu uzgoja. Sada će se nabaviti oprema i provesti stručno usavršavanje čime će se pridonijeti očuvanju, poboljšanju uvjeta, kao i povećanju populacije u prirodnim staništima autohtonih europskih vrsta plemenitog Astacus astacus i bjelonogog raka Austropotamobius pallipes. Sretan sam što ćemo u narednim godinama uzgojiti rakove koje ćemo moći vratiti prirodi, rekao je tom prilikom Denis Lončar. Obje spomenute vrste raka proglašene su rijetkim i ugroženim vrstama te su zakonom zaštićene. Rakovima koji će biti uzgojeni u Centru moći će se obogatiti krške rijeke Hrvatske i BiH. 


 Izvor se oporavio


Centar je, inače, nedavno bio u fokusu javnosti zbog presušivanja izvora Pećina čime je u pitanje doveden opstanak pastrve u uzgojnim bazenima. Točnije, prestao je dotok iz svih pet izvorića, a vrilo postalo lokva, ispunjena zelenim algama, 40 centimetara ispod razine preljeva u bazene. Da se spriječi uginuće ribe, 2,5 tone kalifornijske i potočne pastrve veličine 150 i 300 grama preseljeno je u potok kod bivšeg hotela Gacka gdje je, nakon što se riba oporavila, nastavljen proces hranjenja. Mlađ, matice i riba od 60 do 70 grama ostali su u bazenima gdje im je potreban kisik osiguran uređajima za obogaćivanje kisikom i električnim pumpama koje prepumpavaju istu vodu. Također su i primjerci rakova iz eksperimentalne faze uzgoja ostali u bazenu jer oni nisu toliko ugroženi. Nedavna kiša malo je popravila stanje pa za sada neće trebati seliti preostalu ribu. To bi ionako bila krajnja mjera, jer je sitnu mlađ teško preseliti, a da takvih krajnjih mjera neće morati biti, u Centru se nadaju i radi skorašnjeg mrijesta kada će trebati voda za oplođenu ikru u mrijestilištu.