Nastava u prirodi

Šumarski tehničari krenuli na trodnevnu terensku nastavu u NP Sjeverni Velebit

Portal Novilist.hr

Najimpresivnije mjesto u NP Sjeverni Velebit, po riječima naših šumara, svakako je vidikovac na Premužićevoj stazi odakle »puca« pogled na Liku i najviše velebitske vrhove



GRAČAC Nakon redovne nastave, učenici Srednje škole Gračac koji se obrazuju za zanimanje šumarski tehničar ovih su dana krenuli na trodnevnu terensku nastavu u NP Sjeverni Velebit, u pratnji nastavnika Filipa Bacha i nastavnice Branke Čatlak. 


   Po dolasku u NP Sjeverni Velebit terenci su posjetili planinarski dom Zavižan koji se nalazi na 1.678 metara nadmorske visine. Nastavili su pješačeći dijelom Premužićeve staze (čija dužina iznosi 57 km) do ceste gdje ih je čekao autobus i odvezao do Apatišana, planinarske kućice gdje su noćili. 


   Tijekom boravka na Velebitu učenici su imali priliku proučiti već spomenutu Premužićevu stazu (nastala u vremenu od 1930. do 1933.) te doznati nešto više o Anti Premužiću, po kojemu je staza i dobila ime.




U Šumarskom muzeju u Krasnom, koji se može pohvaliti titulom prvoga šumarskog muzeja u Hrvatskoj, učenici su upoznali stare alate i pribor za sječu, uređivanje i uzgajanje šuma, a obišli su i poučnu Stazu zviri. 


   Posjetili su i Klepinu Dulibu, u blizini Štirovače. 


   Ipak, najimpresivnije mjesto u NP Sjeverni Velebit, po riječima naših šumara, svakako je vidikovac na Premužićevoj stazi odakle »puca« pogled na Liku i najviše velebitske vrhove. 


   – Vrhovi su prelijepi, impresivni, pogled je bio fantastičan. I vrijeme je bilo odlično, jasno, sve se moglo vidjeti i fotografirati, rekao nam je Marin Filipović iz 3. b. 


   Učenici su na terenskoj nastavi pokazali i svoju tjelesnu izdržljivost jer trebalo je propješačiti šesnaest kilometara šumskih staza. Unatoč tomu, izrazili su oduševljenje ovakvim načinom učenja i nadaju se da će im se uskoro opet pružiti prilika za terensku nastavu.