Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
25. siječnja 2020.
Najavljeno

SENJSKI ADVENT Blagdanima ususret uz more događanja

Senjski Moto Mrazovi i TZG će 21. prosinca na Trgu Dvorac organizirati akciju darivanja
Senjski Moto Mrazovi i TZG će 21. prosinca na Trgu Dvorac organizirati akciju darivanja
Autor:
Objavljeno: 22. studeni 2019. u 17:27 2019-11-22T17:27:12+01:00

Adventski program počinje 30. studenoga manifestacijom Ususret Božiću, 1. prosinca pali se prva svijeća, već 3. prosinca slijedi koncert klape Vinčace... i u tom ritmu sve do Silvestrova

SENJ - Senjane i kroz ovogodišnji advent očekuje puno događanja, sadržajnih adventskih manifestacija koje će upotpuniti blagdansko ozračje Božića i dolazak nove godine. Uz Grad Senj, krovna institucija kao organizator i koordinator svih adventskih aktivnosti je senjska Turistička zajednica, a svoj velik doprinos adventskom programu, kao i prethodnih godina daju gradske ustanove te brojni klubovi, društva i udruge.

– Iz godine u godinu adventska događanja nastojimo dodatno obogatiti i podignuti na višu razinu kako bi svi naši sugrađani i posjetitelji uživali u ovo blagdansko vrijeme - kaže direktor senjske Turističke zajednice Viktor Samaržija.

A adventski program počinje 30. studenoga manifestacijom »Ususret Božiću« koji na Frankopanskom trgu organiziraju Duhovna udruga Mrva sriće i Tamburaški sastav Ambrozija. Već 3. prosinca senjsko Pučko učilište organizira koncert »20 godina klape Vinčace«. U istom prostoru Pučko učilište će 5. prosinca upriličiti kazališnu predstavu za djecu »Bio jednom jedan«, a isti dan poslijepodne slijedi Fotobožićna čarolija – blagdanska radionica fotografije u organizaciji Gradske knjižnice i Fotokluba Senj.

Mise i druženja

Svete mise zornice služit će se u senjskoj Katedrali, a blagoslov i paljenje blagdanskih svijeće na Frankopanskom trgu, 1. prosinca pali se prva svijeća, druga se pali 8. prosinca, treća 15. te četvrta 22. prosinca. Šestoga prosinca u Katedralu stiže sveti Nikola, polnoćku predvodi biskup u miru msgr. dr. Mile Bogović, a svetu misu na sam Božić gospićko-senjski biskup msgr. mr. Zdenko Križić, dok će se 26. prosinca, u povodu blagdana svetog Stjepana u Katedrali održati i Božićna akademija.

Za 12. prosinca navečer najavljeno je Božićno-novogodišnje druženje koje organiziraju Klub maturanata senjske gimnazije, Planinarsko društvo Zavižan, Senjska liga protiv raka, Udruga umirovljenika grada Senja, Udruga Školjka i Lovačko društvo Jarebica. U povodu adventa priredbe će održati i učenici Osnovne škole Senj i područnih škola u Krasnu i Svetom Jurju.

Badnje jutro

Nacionalni park Sjeverni Velebit obilježit će 13. prosinca Međunarodni dan planina u Društvenom domu u Krasnu, a tradicionalnu božićnu priredbu 20. prosinca u dvorani Pučkog učilišta održat će i senjska plesna skupina Maya’s Dance Nation.

Senjski Moto Mrazovi i Turistička zajednica 21. prosinca na Trgu Dvorac organiziraju akciju darivanja, a TZ 24. prosinca na Frankopanskom trgu organizira i Badnje jutro. Svoj tradicionalni koncert će 29. prosinca održati i Gradska glazba Senj, a godina će se zaključiti 31. prosinca u 19 sati svetom misom zahvalnicom i blagoslovom vode u senjskoj Katedrali.

»Svima nama je vrijeme došašća, u kome se pripremamo za svetkovine Božića i Bogojavljenja, najljepši period u godini te stoga i Turistička zajednica Senja zajedno s gradskim ustanovama, društvima i udrugama svojim programom nastoji dodatno obogatiti ovo vrijeme darivanja, mira i praštanja. Ovim putem pozivam sve naše sugrađane i posjetitelje Senja da uživaju u adventskom programu koji smo pripremili«, poručio je direktor TZG-a Viktor Samaržija.

Umjetnici pomažu

U knjižnici se 10. prosinca održava umjetnička večer i blagdansko druženje humanitarnog karaktera pod nazivom »Umjetnici pomažu«, organiziraju ga Gradska knjižnica i Senjska liga protiv raka, a u knjižnici će se 12. prosinca poslijepodne upriličiti i božićna predstava za djecu »Božićni Djedomobil«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.