Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 1n
Sutra: 21° 21° 1n
16. rujna 2019.
Najteža utrka na svijetu

foto Plitvički maraton opet pripao Kenijcima; izravno ga prenosile TV kuće iz Japana, Kine i Južne Koreje

Snimio Marin SMOLČIĆ
Snimio Marin SMOLČIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. lipanj 2019. u 17:32 2019-06-02T17:32:35+02:00

Kroz cilj postavljen kod Sportsko-rekreacijskog centra Mukinje prvi je prošao Moses Kipruto Kibure, super-maratonac iz Kenije, s vremenom 2:37:05

 

PLITVIČKA JEZERA Okončan je dvodnevni 34. po redu Plitvički maraton. Utrka prozvana među trkačima 'najljepšim i najtežim maratonom na svijetu' i ove je godine predstavljala spoj nadljudskih napora trkača i bajkovite prirode našeg najlepšeg nacionalnog parka.

Uz sudjelovanje oko 2.000 natjecatelja pristiglih iz 40 država svijeta primat ovogodišnje utrke bio je ponovno u znaku maratonaca iz Kenije.

 

Kroz cilj postavljen kod Sportsko-rekreacijskog centra Mukinje prvi je prošao Moses Kipruto Kibure, super-maratonac iz Kenije, s vremenom 2:37:05.

Drugi je bio njegov sunarodnjak  Mark Kipchumba Rotich kojemu je za srebro trebalo vrijeme od 2:41:51, dok se na pobjedničkom tronu na trećem mjestu našao naš Goran Grdenić iz Velike Gorice koji je 42 km pretrčao za 2:42:37.

Plitvički maraton

 

Među ženama je slavila  iz Zagreba koja je stazu pretrčala za 3:00:36.

U ime domaćina NP Plitvička jezera novčane nagrade, pehare i paket-aranžmane najboljima uručio je glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić, uz  direktora utrke Roberta Franjkovića iz karlovačkog AK „Maraton 2000“.

Plitvički maraton

 

U više navrata se događalo da se Plitvički maraton trči po jakoj kiši ili lipanjskom suncu koje je nemilosrdno pritiskalo Plitvička jezera i dodatno otežavalo ionako tešku utrku.

Natjecatelji su u tom smislu danas imali sreće. Trčalo se na prosječnih 20 stupnjeva C, uz promjenjivu naoblaku i povremeni lahor koji je bio najveće osvježenje sudionicima ove veličanstvene utrke. Na cilju se oslikavala uobičajena vreva satkana od brojnih navijača i gledatelja, članova stručnih timova i predstavnika medija.

 

Znakovito je da su se među mnogim medijskim kućama i ekipama svojom brojnošću opet isticali novinari i snimatelji pristigli iz Japana, Kine i Južne Koreje tako da su mnoge njihove TV kuće izravno pratile cijeli tijek 34. Plitvičkog maratona, spektakla koji je bio atraktivan samo nekim hrvatskim medijima.

Plitvički maraton

 

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.