Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
19. siječnja 2019.
Krajnja mjera

Plitvice unatoč devastaciji teško mogu biti izbrisane s UNESCO-ve liste prirodne baštine

 Foto: Robert Fajt / CROPIX
Foto: Robert Fajt / CROPIX
Autor:
Objavljeno: 16. veljača 2012. u 10:28 2012-02-16T10:28:50+01:00

Uklanjanje lokaliteta s Liste svjetske baštine krajnja je mjera, koja se provodi tek ako niti jedna od prethodnih preporuka nije učinjena. Takav slučaj sa svjetskom prirodnom baštinom dogodio se samo jednom 2007. godine, kada je Rezervat orixa u Omanu izbrisan s liste, kažu u Ministarstvu zaštite okoliša

PLITVIČKA JEZERA Čak i ukoliko inspekcija zaštite okoliša utvrdi da je na Plitvičkim jezerima došlo do jače devastacije sedrenih barijera, najpoznatiji hrvatski Nacionalni park teško će biti izbrisan s UNESCO-ve liste svjetske prirodne baštine. 

    U Ministarstvu zaštite okoliša kažu kako je inspekcijski nadzor još uvijek u tijeku, te kako će se tek nakon njega dati ocjena razmjera šteta. Hrvatsko geološko društvo, podsjetimo, tvrdi da su u gornjem toku Korane napravljena 24 prokopa na sedri, zbog čega je potpuno isušeno sedam mladih jezera. 

    – Smisao Konvencije o zaštiti svjetske baštine je prvenstveno osiguravanje zaštite jedinstvenih svjetskih lokaliteta. Stoga se u slučaju njihova ugrožavanja najprije poduzimaju sve potrebne mjere, kako bi se spriječila daljnja devastacija. Centar za svjetsku baštinu prije svega će ukazati na eventualne pogreške u upravljanju lokalitetom te tražiti od zemlje članice poduzimanje potrebnih aktivnosti – navode u Ministarstvu, dodajući da daljnja mjera, u slučaju iznimne zabrinutosti, može biti stavljanje Plitvica na Listu ugrožene svjetske baštine, kao što je to s Nacionalnim parkom bio slučaj tijekom rata. 

    – Uklanjanje lokaliteta s Liste svjetske baštine krajnja je mjera, koja se provodi tek ako niti jedna od prethodnih preporuka nije učinjena. Takav slučaj sa svjetskom prirodnom baštinom dogodio se samo jednom 2007. godine, kada je Rezervat orixa u Omanu izbrisan s liste – dodaju u Ministarstvu zaštite okoliša. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka