Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
25. siječnja 2020.
Proslava

Obljetnica najmlađeg nacionalnog parka: Dva desetljeća NP Sjeverni Velebit

Foto D. Prpić
Foto D. Prpić
Autor:
Objavljeno: 18. lipanj 2019. u 17:02 2019-06-18T17:02:49+02:00

SENJ - U proteklih dvadeset godina naš je rad bio usmjeren u zaštitu prirode, edukaciju i popularizaciju znanstvenog, stručnog i istraživačkog rada, a to se vidi i u rezultatima postignutim zahvaljujući našim zaposlenicima koji u rad naše ustanove nesebično ulažu svoju stručnost i znanje – rekla je među ostalim ravnateljica Nacionalnog parka Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić na skupu upriličenom u senjskoj tvrđavi Nehaj u povodu obilježavanja 20. rođendana Parka.

A kako posjetitelji doživljavaju Park, prezentirala je stručna suradnica za promidžbu Parka Dina Abramović Tomljanović koja je na društvenim mrežama provela anketu s pitanjem »Kada čujem Sjeverni Velebit, pomislim na...?«, a iz čijih rezultata proizlazi da je top destinacija u Parku prije svega Zavižan s pogledom na more i otoke. Slijedi Premužićeva staza, remek-djelo graditeljstva uklopljeno u prirodu kao da je tamo moralo biti, a posjetitelje fascinira i područje Alana, Mirovo...

– Velebit ne može dosaditi, raznolik je i osebujan. Kad si gore, osjećaš se sretnije, a istovremeno maleno pred tim bogatstvom prirodne ljepote – zaključila je Dina Abramović Tomljanović.

Nacionalni park Sjeverni Velebit za rođendan je dobio i iznimnu publikaciju pod nazivom »Biljni svijet Premužićeve staze« autora Marka Randića, Daria Kremera i Ane Brkljačić, a uz financijsku potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike zajednički su je izdale ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.