Mala mjesta

Nova brošura: Senjski turizam su i mala idilična podvelebitska mjesta

Anto Ravlić

Svjetlana Olujić Tomaić, Zrinka Ostović, Viktor Samaržija i Marijana Šojat predstavili novu brošuru TZG-a Senj / Snimio A. RAVLIĆ

Svjetlana Olujić Tomaić, Zrinka Ostović, Viktor Samaržija i Marijana Šojat predstavili novu brošuru TZG-a Senj / Snimio A. RAVLIĆ

Brošura je fotografijama i riječju prošetala kroz 14 idiličnih mjesta na obali i u zaleđu – Bunicu, Svetu Jelenu, Sveti Juraj, Lukovo Otočko, Kladu, Starigrad, Jablanac, Zavratnicu, Stinicu, Priznu na obali te Krasno polje, Krivi Put, Senjsku Dragu i Vratnik.



SENJPri spomenu turizma u Senju, u isti mah se stvori slika Senja ispunjenog turistima i Nehaja. No, senjskiturizam nije samo Senj, već i mala mjesta na obali i u zaleđu koja nude drugačiji turizam. Potpuni mir, uživanje u osami bez paničnog traženja parkirnog mjesta, bez redova u trgovačkim centrima. Vođeni tom idejom, u senjskoj turističkoj zajednici odlučili su angažiranije promovirati mala mjesta s posebnim šarmom. I izdali brošuru: Mala mjesta prirodnog šarma.


– Izdali smo više brošura, ali su naša mala mjesta bila slabo zastupljena. Najnovija brošura posvećena je samo njima, poručuje direktor TZ Grada Senja Viktor Samaržija.


Brošura je podijeljena u tri dijela. Prvi je priobalje koje nudi idilična mala mjesta i skrivene uvale na 76 kilometara dugoj obali. Drugi dio posvećen je bogatom senjskom zaleđu, a treći dio nacionalnom parku, odnosno parku prirode Sjeverni Velebit i Velebit. Brošura naglašava raznolikost senjskog područja, more i planinske visove, dnevnu pješačku i poludnevnu biciklističku rutu.


Vidikovci, staze, rivijera




Senj nudi vidikovce, planinarenje, biciklizam, rivijeru od Bunice do Prizne. Nisu zaboravljeni ni suhozidi, ni Međunarodni senjski ljetni karneval, ni Uskočki dani. Brošura podsjeća na vremena antičke Senie, srednjevjekovna vremena i vladavinu krčkih knezova Frankopana. Naravno, neizostavna je tvrđava Nehaj. Senjski pjesnici i književnici.


Brošura tekstom i fotografijama vodi na putovanje u Bunicu, Svetu Jelenu, Sveti Juraj, Lukovo Otočko, Kladu, Starigrad, Jablanac, Zavratnicu, Stinicu, Priznu na obali. U najveće naselje na Velebitu, u Krasno polje na 774 metra, najstarije bunjevačko naselje Krivi Put, Senjsku Dragu i Vratnik.


Umjetnica i suradnica TZ Grada Senja Zrinka Ostović bila je zadužena za ilustracije i okupljanje ekipe koja će realizirati brošuru.


– Već na startu sam bila uvjerena da ćemo okupiti dobar tim. Veseli nas da se Senj posvećuje odgovornom turizmu, čistom moru i okolišu, a ne spektaklima, poručila je voditeljica tima Zrinka Ostović.


Za tekst se pobrinula arheologinja Svjetlana Olujić Tomaić koja inače brine o fotografijama i ilustracijama znanstvenih časopisa. U duetu sa Zrinkom Ostović pokrenula je izdavanje promotivnog materijala namijenjenog najmlađima Senj for Kids.


Nije sve u buri


Senjska uspješnica nije mogla proći nezapaženo pa su Senjkinje nastavile raditi promotivne materijale za djecu za više nacionalnih i parkova prirode, za Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku turističku zajednicu…


Dizajn brošure tiskane u tri tisuće primjeraka potpisuje Valentina Dominić. Urednici brošure su Viktor Samaržija i Marijana Šojat iz TZ Grada Senja. Senjska turistička zajednica zahvaljuje autorima fotografija objavljenih u brošuri.


I poruka za kraj: oni koji Senj poznaju samo po buri, oduševit će se brojnim skrivenim plažama, gustim šumama i pogledom na Velebit koji ulijeva strahopoštovanje.