Neobičan ulov u Podvelebitskom kanalu

Nevrijeme “oslobodilo” ribu iz uzgajališta u Lukovom Šugarju: u Jadranu 20 tona ličkih pastrva

Mladen Kukina

Pastrve trokilašice »na slobodi« su završile najvjerojatnije u veljači kada je pod Velebitom haralo nevrijeme koje je oštetilo kaveze pa je riba završila u moru



KARLOBAG Otkako su se ribari počeli hvaliti pastrvama od tri kile koje se zapliću u njihove mreže i bacaju duž Podvelebitskog kanala, mnogi su odmah zbrojili dva i dva i konstatirali da te ribe mogu biti samo iz uzgajališta u Lukovom Šugarju. Ako pokoja pastrva i umakne iz obližnjeg ribljeg uzgajališta to nije neka vijest. Ali, ako ih se lovi u većim količinama, to nisu čista posla. Naime, pastrve trokilašice su »na slobodi« završile najvjerojatnije tijekom veljače, kada je pod Velebitom haralo nezapamćeno nevrijeme. Kavezi su oštećeni pa je većina pastrva završila u moru. 


    U Lukovom Šugarju bilo je pet kaveza, a u svakom oko 30 tona ribe. Dio ribe, tridesetak tona, plasiran je u restorane i u velike trgovačke lance, a dio je zaleđen u komorama u Benkovcu. 


    – Nedavno je i ta riba koja se našla u Benkovcu prodana. Prodano je oko 20 tona ribe, po cijeni od 70 i nešto kuna za kilogram, kaže nam jedan od radnika tvrtke »Jadran riba« d.o.o. iz Karlobaga koja je u Lukovu Šugarju pokrenula proizvodnju pastrva iz uzgajališta. 




    Ribe u kavezima, pretpostavlja se, još nešto ima, ali jako malo. Što se pak tiče pastrve koja luta Velebitskim kanalom, ima je sigurno oko 20 tona. Međutim, stručnjaci tvrde da ta riba neće opstati u moru Velebitskog kanala, je se ona, kažu, u morskoj vodi ne može mrijestiti. 


    Nezgode s ličkim pastrvama iz uzgajališta u Lukovom Šugarju, koje su završile u moru, ovdje ne prestaju. Naime, došlo je i do problema s vlasničkim odnosima u »Jadran ribi« što se odrazilo i na status trinaest zaposlenika tvrtke. Od studenog prošle godine, bez obzira na prihode ostvarene od prodaje ribe, radnicima nisu plaćeni doprinosi, a neisplaćene su im tri posljednje plaće. 


     Uzgajalište u Lukovom Šugarju treće je u svijetu koje je pokrenulo projekt uzgoja kalifornijske pastrve u moru. Naime, nakon Čilea te Norveške, gdje su zbog hladnoće mora rezultati bili relativno slabiji, uzgoj ove ribe u Hrvatskoj je počeo na način da su oplođena jaja pastrve donesena iz Skandinavije u Srb, gdje je najprije mlađ do težine od sto grama rasla u Uni. Prije godinu dana riba je dopremljena u Lukovo Šugarje, rasla je nevjerojatno brzo i u godinu dana postigla veličinu koju u prirodnom okruženju ne bi dosegla niti za 5-6 godina. Za odličan uspjeh uzgoja najzaslužniji su uvjeti, od idealne temperature mora koja iznosi u prosjeku oko 14 stupnjeva Celzija, preko saliniteta do pogodnih morskih struja, ali i čistoće. Uz to, iz Like podzemnim tokovima dolaze obilne količine slatke vode. Kavezi s pastrvama su usidreni na mjestu gdje je dubina preko 60 metara, a mreže dosežu do 45 metara.